Gå til sidens hovedinnhold

Silotak blåst til himmels etter kraftig eksplosjon på Borregaard

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter en lang natt med intens kamp mot flammene, fikk politi og brannvesen hindret en ny eksplosjon på Borregaard.

Natt til lørdag 24. oktober 2015 vil skrive seg inn i historiebøkene som en svært dramatisk natt i Sarpsborgs historie.

Sent fredag kveld, nærmere bestemt klokka 22.44, kunne et stort drønn høres over hele byen. Taket på én av de to karakteristiske, blåhvite siloene langs brua hadde blitt blåst til himmels etter en kraftig eksplosjon.

Heftig smell

– Det er mye røyk og taket på den ene siloen er blåst av. Det ser ut til å ha eksplodert. Trykket må ha vært voldsomt, kunne et vitne på stedet fortelle SA rett i etterkant av eksplosjonen.

Det ble raskt klart at det var modningssiloen med treflis som hadde eksplodert.

- Det har vært en eksplosjon i den ene modningssiloen der vi har treflis, kunne Borregaard-direktør Dag Arthur Aasbø meddele SA rett etter selv ha mottatt melding med informasjon om eksplosjonen.

Usikker på konsekvensene

Borregaard-direktøren kunne ikke på daværende tidspunkt slå fast hvilke konsekvenser eksplosjonen og brannen ville få for selskapet.

Se video fra lufta.

- Det er det for tidlig å si noe om, men for oss er det viktig å vite at ingen personer skal være skadd, sa han.

- Det viktige for oss er å få svar på om dette vil få langvarige konsekvenser for produksjonen. Det er et viktigere spørsmål enn verdien av flisa som nå går tapt, utdypte Aasbø.

Dramatiske minutter

Rett i etterkant av de første meldingene om eksplosjonen på Borregaard, var det dramatisk i området. Husvegger ristet og folk opplevde at lyset blinket i leilighetene sine.

Bildeserie

Slik så det ut - dagen derpå

- Jeg hørte et voldsomt smell. Jeg trodde først det var et tog som sporet av eller lignende. En alarm suser og går, sa et vitne til SA.

- Det er ikke meldt om personskader og det skal så langt ikke være fare for spredning. Det er heller ikke meldt om gassutslipp, var en av politiets første meldinger.

- Det har vært en eksplosjon ved siloen. Det er det vi har fått melding om. Foreløpig vet vi ikke mer, sa Jan Tore Lorentzen i brannvesnet til SA rett før klokka 23.00.

Bildeserie

Eksplosjon på Borregaard

Etterslukningsarbeidet på Borregaard pågikk i flere dager. Gjennom helgen var også Sarpsbrua stengt ved flere anledninger grunnet vind og fare for at løse deler i toppen av siloen skulle løsne og skade forbipasserende.

Sarpsbrua ble stengt

Som en følge av arbeidet med å få kontroll på stedet, så nødetatene seg også nødt til å stenge Sarpsbrua.

Det ble også satt opp et sikkerhetsområde på 250 meter utenfor siloene. Her kan du lese mer om hvilke områder som ble sperret av.

Slik var natten i detaljer:

* 04.36: Eksplosjonsfaren er ikke lenger til stede. Slukking vil pågå fremover.  Sikkerhetssonen er trukket tilbake til Borregaards område. All trafikk vil derfor foregå som normalt.

* 04.08: Politiet melder om samme status som tidligere i natt, men: De antar nå at slukkingen vil pågå i lang tid gjennom hele helgen. Eksplosjonsfaren vurderes kontinuerlig - status er uendret.

* 03.40: Ytterligere en bil fra Rygge er på vei for å bistå i slukningsarbeidet. Det ryker fremdeles kraftig fra siloene.

* 02.30: Det pøses på med vann fra brannbilen som er hentet inn fra flystasjonen på Rygge. - Dette har effekt og vil pågå utover natten, informerer operasjonslederen.

* 01.30: Nabosiloen har tatt fyr. Det brenner i toppen av siloen. Eksplosjonsfaren er fortsatt stor.

* 00.40: Brannvesenet har så langt ikke kommet til med slukkeinnsats på grunn av temperatur og eksplosjonsfare på området. Det jobbes hardt på stedet.

* 00.16: Det er fortsatt stor eksplosjonsfare. Brannvesenet har ikke kontroll på brannen og frykter at det også har spredd seg til silo nummer to. Slukningsarbeidet betegnes som utfordrende.

- Det er vurdert å gå opp med helikopter, men det flyr kun på dagtid da det er fare for nærbebyggelse, flyver også videre. Det er vanskelig å orientere seg i natten. Vi må dessverre ta høyde for at dette kan ta lang tid, sier brannvesenets Jan Tore Lorentzen.

* 23.40: Det opprettes sperring på 250 meter rundt siloene. Følgende gater/veier sperres: Fv. 118 ved Esso Express til rundkjøringen ved Hafslund Hovegård. Vollgata, til og med Borgholdsgate, sperres. Det samme gjelder Gamlebygata.

Politiet melder samtidig at det er trygt for folk å holde seg innendørs innenfor sperringene.

* 23.38: Det kan også ha tatt fyr i nabosiloen. Det meldes om stor eksplosjonsfare også i denne.

* 23.34: Det brenner kraftig i siloen.

* 23.03: Sarpsbrua, fylkesvei 118, stenges av. Omkjøringer vil bli skilltet så snart Mesta er ankommet.

Kommentarer til denne saken