Bygård totalskadet i brann

Artikkelen er over 4 år gammel

De evakuerte naboene har fått lov til å reise hjem igjen etter storbrannen i St. Marie gate i sentrum.

DEL

Siste: – Sarpsborg politistasjon ønsker kontakt med vitner i forbindelse med brann i Østre bydel i går kveld. Vitner kan ta kontakt med krimvakta på 02800 eller ta kontakt ved personlig oppmøte, opplyser politiets operasjonsleder.

Sarpsborg brannvesen fikk i 21.15-tiden melding om en brann i St. Marie gate 33 i Sarpsborg sentrum. Det ble raskt slått fast at det var snakk om en storbrann i bygården.

Fredag morgen har de evakuerte naboene fått lov til å reise hjem igjen. Gatene som har vært stengt, er også åpnet igjen.

– St. Mariegate 33 er totalskadet i brannen. Evakuerte beboere fra nærliggende boliger får nå flytte tilbake, opplyser politiets operasjonsleder klokken 6, fredag morgen.

Slik ser bygården ut fredag morgen. (Foto: Jarl M. Andersen)

Slik ser bygården ut fredag morgen. (Foto: Jarl M. Andersen)

Etterslukking til fredag morgen

– Status nå er at brannvesenet har god kontroll og at det ikke lenger er spredningsfare til nabobygg, sier operasjonsleder Martin Schie til SA klokken 00.45, natt til fredag.

Beboere er evakuert fra det aktuelle bygget som det brant i og fra nabobygg i både St. Marie gate og Pellygata.

– En del av de er innkvartert på hotell, det er det kommunen kommunen som har tatt hånd om, resterende har ordnet egen overnatting. De får ikke flytte tilbake ennå, fordi det fortsatt pågår etterslukking, forklarer Schie.

– Det vil nok pågå etterslukking til i morgen tidlig, politiet vil også være på stedet, og vil vil ha vakthold.

– Må vurdere rasfaren

Både Pellygata og St. Marie gate var natt til fredag stengt, og det er ved 00.45-tiden foreløpig usikkert hvor lenge de blir det.

Ved 01-tiden, natt til fredag pågår det fremdeles etterslukking i bygget.

Ved 01-tiden, natt til fredag pågår det fremdeles etterslukking i bygget. Foto:

– Det er vanskelig å si om gatene vil være stengt i morgenrushet, da vi må vurdere rasfare når brannvesenet er mer ferdig, forklarer operasjonslederen.

Slik det ser ut nå er det imidlertid Pellygata som holdes stengt lengst. Det vil i så fall gå kraftigst utover busstrafikk fra sentrum.

Loftet har kollapset

Fredrikstad Brannvesen, som tidlig sendte mannskaper og bil har også sendt en lift. Det arbeider altså to lifter på stedet ved midnatt.

Loftet har kollapset helt inn i tredje etasje - og det brenner fremdeles i tredje etasje.

Etter hva SA kan se på stedet, ser det ikke ut til å ha brent i første og andre etasje. Slukningsarbeidet vil antagelig fortsette i flere timer.

Måtte felle trær

- Det brenner i en bygård. Det er åpne flammer i toppetasjen, sier Ole Martin Isebakke i brannvesenet til Sarpsborg Arbeiderblad klokka 21.20.

Det er i St. Mariegate 33 det brenner. Nå anmodes folk i sentrum om å holde vinduene lukket, da det er sterk røyklukt i sentrumsgatene grunnet brannen. Røyken har i hovedsak gått i retning vest/nord-vest.

- Vi har ikke kontroll på stedet, fortsetter han.

Brannvesenet frykter spredning av brannen.

- Det gjør vi. Nå har også Fredrikstad brannvesen kommet for å bistå, sier han.

Ved 22.40-tiden måtte brannvesenet felle trær for å komme skikkelig til med liften. Treet sperrer ved midnatt St. Marie gate, som etter snart tre timer fremdeles er stengt.

19 evakuert

Som en følge av slukningsarbeidet har også påkjøringsfeltet fra St. Marie gate og ut på hovedveien blitt stengt. Flere trær ble også felt, da det ikke lot seg gjøre å komme skikkelig til med liften for å slukke brannen.

STENGES: Kjørefeltet ut av St. Marie gate stenges mens det jobbes med å slukke brannen. Foto: Vetle Halvorsen

STENGES: Kjørefeltet ut av St. Marie gate stenges mens det jobbes med å slukke brannen. Foto: Vetle Halvorsen

21.45 ble det besluttet å evakuere naboene, da det var fare for spredning. Totalt ble 19 personer fysisk evakuert.

- Vi evakuerte tre personer fra bygården det brenner i. Det er totalt syv boenheter, men kun tre av disse skal være bebodd. Tre personer ble her hentet ut, og ingen av dem er skadet, sier polities operasjonsleder Status er at brannvesnet har kontroll og ikke lenger er spredningsfare til nabobygg, evakuert beboere fra der det brenner og nabobygg i både st. mariegate og pellygata, en del av de er innkvartert på qualty, kommunen tar hånd om, resterende har ordnet egen overnatting. de får ikke flytte tilbake ennå, pågår fortsatt etterslukking..

- Vi har gått gjennom samtlige leiligheter som skulle evakueres og er sikre på at ingen er inne - ei heller i noen av nabobyggene, sier han videre.

– Vi har evakuert de to nabobygningene på begge sider og en bygning på andre siden av gaten, utdyper han overfor NTB.

Kriseteam

For de 19 evakuerte, er Sarpsborg kommunes kriseteam nå koblet inn.

- De vil ta seg av de evakuerte som måtte trenge hjelp, sier Schie.

Artikkeltags