Er «skikkelighetstrenden» over blant Sarpsborgs unge?

IOGT Sarpsborg og Østfold inviterer til folkemøte på Fremtiden i Pellygata onsdag kveld for å belyse rusforebygging blant unge i Sarpsborg.

IOGT Sarpsborg og Østfold inviterer til folkemøte på Fremtiden i Pellygata onsdag kveld for å belyse rusforebygging blant unge i Sarpsborg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag kveld inviterer IOGT til åpent politisk debattmøte om ungdom og rusforebygging i Sarpsborg, der spesielt ungdomsforeldre er invitert.

DEL

Undersøkelser viser at Sarpsborg-ungdommer har venner, god helse, trives på skolen og i sine lokalmiljøer. Men av Ungdataundersøkelsen for 2018 kommer det også fram at mange unge sliter både fysisk og psykisk og at cannabisbruken blant unge øker.

Organiserte ungdomsfester

Dette har fått forskerne til å spørre seg selv om «skikkelighetstrenden» vi har sett blant de unge over en lengre periode nå er i ferd med å snu – og at de som er unge nå starter med å ruse seg tidligere i livet enn ungdommen før dem.

– Vi ser dessverre en utvikling som tyder på at dagens unge blir yngre og yngre når de prøver rus for første gang enn hva som har vært tilfelle i senere år. Ikke minst har vi her i Sarpsborg hatt en uheldig trend med organiserte ungdomsfester som har tiltrukket seg mange svært unge mennesker, sier Kristine Gustavsen i IOGT, som arrangerer møtet i IOGTs lokaler i Pellygata onsdag kveld.

artikkelen fortsetter under bildet

Politikontakt Pål Brandstorp i Sarpsborg-politiet er blant innlederne på onsdagens møte i IOGT-huset.

Politikontakt Pål Brandstorp i Sarpsborg-politiet er blant innlederne på onsdagens møte i IOGT-huset. Foto:

Her vil IOGT åpne møtet med å snakke om rusforebyggende tiltak som virker. Deretter blir det innledninger om ungdom og rusforebygging i Sarpsborg ved ungdomskontakt Stine Christensen i Forebyggende enhet i Sarpsborg kommune, politikontakt Pål Brandstorp i Sarpsborg-politiet og SLT-koordinator Tone Faale i Sarpsborg kommune.

– Disse vil innlede med å gi tilhørerne et bilde av de oppgavene og utfordringene de møter i deres arbeidshverdag i Sarpsborg, og jeg er ganske sikker på at det kan være mange ungdomsforeldre og andre som er interesserte i å skape en god og trygg by for ungdommen kan ha stor nytte av å høre hvordan ting faktisk er i Sarpsborg, sier Kristine Gustavsen, som opplyser videre at de til dette møtet også har invitert ungdommen selv til å fortelle om livskvalitet og utfordringer i Sarpsborg.

Zabrin Usmail fra Sosialistisk Ungdom (SU) er ungdomsrepresentanten blant dem som skal innlede på onsdagens møte.

Mange viktige aktører

Kristine Gustavsen minner om at det rusforebyggende arbeidet skjer lokalt i kommunene, og at skolene, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og foresatte alle er viktige aktører i dette arbeidet.

Under det to timer lange møtet vil deltakerne få stilt og kanskje også få svar på flere spørsmål, som: Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Sarpsborg? Har alle unge i Sarpsborg tilgang til møteplasser og et attraktivt fritidstilbud? Hvordan påvirker skjenkepolitikken i Sarpsborg de unges mulighet til å delta på ulike aktiviteter og arenaer?

Etter at representanter fra fagmiljøene og ungdommen selv har snakket om livskvalitet og utfordringer i Sarpsborg, blir det – som seg hør og bør i et valgår – duket for politisk debatt.

artikkelen fortsetter under bildet

Høyres ordførerkandidat ved høstens kommunevalg, Harald Rønneberg, er blant de politikerne som kommer på møtet for å svare på hvordan hans parti vil prioritere det rusforebyggende arbeidet i Sarpsborg etter lokalvalget.

Høyres ordførerkandidat ved høstens kommunevalg, Harald Rønneberg, er blant de politikerne som kommer på møtet for å svare på hvordan hans parti vil prioritere det rusforebyggende arbeidet i Sarpsborg etter lokalvalget. Foto:

Lisbeth Nesteng (Ap), Frank Vigart Eriksen (MDG), Ann Karin Aarvik (KrF), Stein Knudsen (SV), Eivind Martinsen (Venstre), Jan Petter Bastøe (Rødt) og Harald Rønneberg (Høyre) vil alle være med og diskutere tiltak for en bedre rusforebygging i Sarpsborg i årene som kommer.

Disse vil selvsagt bli utfordret på hva de ulike politiske partiene vil prioritere i det rusforebyggende arbeidet dersom de kommer til makta etter høstens lokalvalg.

– Slike rusforebyggende møter har blitt arrangert av IOGT andre steder og har fått gode tilbakemeldinger på disse. Nå håper vi mange tar turen til IOGT-huset onsdag kveld, slik at vi får et godt og fruktbart møte, sier Kristine Gustavsen i IOGT til Sarpsborg Arbeiderblad.

Artikkeltags