Gå til sidens hovedinnhold

Slik ble det 13.000 på torget

Artikkelen er over 6 år gammel

Klokken 22.18 var det drøyt 3.000 mennesker innenfor gjerdene på torget nyttårsaften. Halvannen time senere var det 12.965.

Det forteller jubileumssjef Svein Halvorsen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Mange ble nok overrasket da det overveldende besøkstallet 13.000 ble offentliggjort for tusenåsstartskuddet på nyttårsaften. Men også fintellingen bekrefter tallet, opplyser Halvorsen.

Ved de fire inngangene til arenaen hadde Securitas en tellesystem som registrerte hver gang noen gikk ut og inn.

Dermed hadde arrangøren til enhver tid oversikt over hvor mange som befant seg inne på selve arenaen.

Fordoblet på en time

Oppmøtet overgikk altså selv de drøyeste forventningene til jubilueumsarrangørene

– Vi har vært opptatt av å få en ordentlig oversikt, så dette er pålitelige tall, sier Halvorsen.

Like etter at konsertene startet klokken 21.30 var det snaut 1.900 mennesker på torgarenaen. Klokka 22.18 var samme tall 3.126. Klokka 23.02 er det registrert 6.216.

Så begynte sarpingene for alvor å komme i hopetall.

For på bare en snau time fordoblet tallet seg. Tre minutter på midnatt var det registrert 12.965 personer inne på arenaen.

Da var Halvorsen glad for at arrangørene på forhånd hadde «overdimensjonert» antallet sikkerhetspersonale fra både kommunen, iSarpsborg, frivillige, politi og Securitas.

Halvorsen forteller at arrangørene foretok en ny sikkerhetsvurdering, da man skjønte at antallet besøkende skjøt i været rundt midnatt.

– Vi lot så noen flere komme inn, slik at det totalt var over 13.000 innenfor. I tillegg var det mange utenfor gjerdene, og i gatene rundt, forteller han.

Og slike publikumsmasser er det plass til på torget. Antall kvadratmeter brukt til nyttårsarrangementet var rundt 3.500. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredsskap (DSB) anslår at det er plass til rundt 4,7 personer per kvadratmeter på utendørs arrangement av denne typen. I så tilfelle ville det faktisk vært mulig å ta i mot rundt 16.400 mennesker totalt.

Politiet fornøyd

Tirsdag har iSarpsborg møte med politiet for å få deres synspunkt på gjennomføringen

Den tilbakemeldingen vil i det store og hele bli svært god, forteller ordenssjef Roger Bøe i Sarpsborg-politiet

– Det kom jo veldig mange flere enn antatt. Men gjennomføringen av arrangementet var svært god. Det var kommunisert godt på forhånd at dette var et familiearrangement. Det var godt tilrettelagt, og publikum oppførte seg også eksemplarisk, forteller Bøe.

Kommentarer til denne saken