Fortvilte Sandesund-beboere stilte kommunen til veggs

RASTE: Forrige fredag gikk det et ras i Bakkegata i Sandesund.

RASTE: Forrige fredag gikk det et ras i Bakkegata i Sandesund. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag kveld holdt kommunen et informasjonsmøte for de rasutsatte beboerne i Sandesund.

DEL

– Det er veldig vanskelig. Fra da de begynte å grave, har vi følt at huset beveger seg. Vi har tullet med det og sagt «tenk om det går et ras?». Da det faktisk skjedde, ble vi bekymret, forteller Dina Alrobei.

(Gravingen skyldes byggearbeidene i Bakkegata 6, hvor to leilighetsbygg har vært under oppføring.)

Opprørte og redde

Sammen med ektemannen Jabbar og deres fire barn var Dina Alrobei blant de 28 som ble evakuert fra Elvegata og Bakkegata i Sandesund på grunn av rasfare ved byggetomten forrige fredag. I løpet av helga ble området stabilisert og beboerne fikk flytte hjem på søndag.

– Vi bor i Bakkegata, i det røde huset, bare meter fra der raset gikk, forteller ekteparet Alrobei. Hendelsen satte en skikkelig støkk i hele familien.

– Vi stoler ikke på at det er trygt å bo i huset nå, selv om de sier det. Det er ikke det at vi ikke tror på dem, men på innsiden klarer jeg ikke å være rolig. Det er kjempevanskelig når du har barn som stiller spørsmål og er redde. Jeg er veldig skremt, røper Alrobei.

– Tomta er stabil

Torsdag kveld holdt kommunen et informasjonsmøte i rådhuset for alle beboere i Sandesund, og ikke bare de som ble evakuert. 12 beboere fra totalt 70–80 inviterte husstander deltok på møtet.

– Tomta er per nå stabil. Geologer har sikret området, forsikret Sigmund Vister, kommunesjef samfunn, og Jon Myrli, leder for byggesak, anlegg og kart. Kommunen har gitt stoppordre, og det skal ikke graves mer på tomta før flere geotekniske undersøkelser er utført. Opprørte beboere følte seg imidlertid ikke særlig betrygget og hadde mange spørsmål.

Blant annet etterlyste de bedre informasjon fra kommunens side ved framtidige hendelser.

– Vi skal ta alle tilbakemeldingene vi fikk med oss videre, understreker Myrli.

«Hvem har ansvaret?»

– Du får aldri informert beboere nok i slike sammenhenger. Slike hendelser oppleves jo svært dramatisk og det er forståelig at folk blir redde. Men det er viktig at vi ikke går lenger enn å informere om status per nå, som ansvarsavklaringer eller å diskutere skyldforhold. Så langt har heller ikke vi kommet, påpeker Vister.

Det ble nemlig også stilt spørsmål om hvem som har ansvar for skadene og følgene av raset, men det ville ikke kommunesjefen si noe om foreløpig.

HØY TEMPERATUR: Kommunen holdt informasjonsmøte for fortvilte Sandesund-beboere torsdag kveld.

HØY TEMPERATUR: Kommunen holdt informasjonsmøte for fortvilte Sandesund-beboere torsdag kveld. Foto:

– Kommunen har godkjent en tegning, en prosjektplan utarbeidet med faglig kompetanse, men vi er helt avhengige av at firmaene som har godkjenningsordninger følger de foreskrevne løsningene. Så er det jo litt tilfeldig om det oppdages at man ikke følger opp, forteller Vister.

Veien videre

Sarpsborg kommune har denne uka hatt møter med grunneier og det ansvarlige foretaket på byggeprosjektet.

– De har fått tilbakemelding og kommer til å få frist for når de skal ha på plass geoteknisk prosjektering og uavhengig kontroll. Det skal altså to geotekniske firmaer inn. Geologer må gå inn og ta prøver fra hele området, ikke bare den aktuelle tomta. Det er ikke lov å grave mer før det er gjort, forklarer Myrli.

Leter etter ny bolig

Ekteparet Alrobei, som nå ser seg om etter et nytt sted å bo, er glade for at kommunen inviterte til et informasjonsmøte. Men de har fortsatt mange ubesvarte spørsmål.

– Det er fint at vi kan snakke direkte med kommunen, men vi lurer fortsatt på hva vi skal gjøre videre. Vi kan ikke fortsette å bo i den leiligheten! Vi leter etter hus, og har vært på to visninger bare i dag, men det er kjempevanskelig med fire barn. Vi håper det blir bedre, sier de.

Kommunen jobber med å hjelpe familien med bosituasjonen, men foreløpig er ingenting avklart.

Artikkeltags