Synliggjør årets Rosa sløyfe-aksjon

VIL OPPLYSE: Denne blide gjengen fra Brystkreftforeningen Sarpsborg, Fredrikstad og Halden sitter klare på stand i Helsehuset i Sarpsborg. Dette er et av stedene de ønsker å møte folk og opplyse om brystkreft i årets Rosa sløyfe-aksjon som foregår hele oktober. Fra venstre: styreleder Unni Hansen, Lene Sogn, Mette Torp, Irene Merlid (koordinator, Lærings- og mestringssenteret) og Sandra Gärtner.

VIL OPPLYSE: Denne blide gjengen fra Brystkreftforeningen Sarpsborg, Fredrikstad og Halden sitter klare på stand i Helsehuset i Sarpsborg. Dette er et av stedene de ønsker å møte folk og opplyse om brystkreft i årets Rosa sløyfe-aksjon som foregår hele oktober. Fra venstre: styreleder Unni Hansen, Lene Sogn, Mette Torp, Irene Merlid (koordinator, Lærings- og mestringssenteret) og Sandra Gärtner. Foto:

I hele oktober rettes det fokus på brystkreft, og Brystkreftforeningen Sarpsborg, Fredrikstad og Halden markerer dette med brukerkontor på Lærings- og mestringssenteret på Helsehuset, på kjøpesentre, bensinstasjoner og på hockeykamper.

DEL
Rosa sløyfe-aksjonen markeres i Norge for 21. året på rad, og Brystkreftforeningen Sarpsborg, Fredrikstad og Halden er i disse dager travle med å synliggjøre seg og budskapet på ulike arenaer.

– Vi er tilstede på byens kjøpesenter, på hockeykamper, og har et samarbeid med Circle K. I tillegg blir det arrangement i Halden med foredrag av en kreftlege, opplyser styreleder og Rosa sløyfe-ansvarlig Unni Hansen.

Eget brukerkontor


Brystkreftforeningen har nå brukerkontor hos Lærings- og mestringssenteret på Helsehuset. Der vil det være med stand, brosjyrer og likepersoner annenhver onsdag. Dette er et tilbud som gjelder året rundt, drevet av frivillige fra den lokale brystkreftforeningen.

– Nå er det kort liggetid for pasienter på sykehus, og for mange dukker spørsmål og bekymringer først opp når man er i cellegiftsfasen. Vi ønsker å være mer tilstede med slike brukerkontorer. Her kan man få brosjyrer, prate med oss på standen, eller så har vi også møterom dersom noen vil prate under fire øyne, sier Hansen.

NI NYANSER: I år har Rosa sløyfe-pinsene kommet ut i ni ulike nyanser, som symboliserer at det er ni kvinner som hver dag blir rammet av brystkreft. Fokuset ligger på persontilpasset brystkreftbehandling.

NI NYANSER: I år har Rosa sløyfe-pinsene kommet ut i ni ulike nyanser, som symboliserer at det er ni kvinner som hver dag blir rammet av brystkreft. Fokuset ligger på persontilpasset brystkreftbehandling. Foto:

Persontilpasset behandling

Årets innsamling fra Rosa sløyfe-aksjonen går til forskning på persontilpasset brystkreftbehandling. I gjennomsnitt blir ni kvinner rammet av brystkreft hver dag i Norge. Siden ingen er like, er heller ingen svulster like, og det finnes mange undergrupper av brystkreft. Målet med personstilpasset behandling er å skreddersy en bedre behandling for hver enkelt.

– Det viktigste er å lære kvinner å gjøre undersøkelser selv, og å ikke avbestille mammografi. Vi opplever at flere og flere blir bevisste, og det er mye i media. Så folk blir flinkere, og da kan man oppdage noe tidlig. Og jo tidligere behandling - jo flere overlever.

Nesten 500 medlemmer


I dag er det flere enn 47.000 personer i Norge som lever med eller har hatt brystkreft. I 2017 fikk 3589 kvinner og 34 menn påvist brystkreft. Det er i dag cirka 90 prosent av brystkreftrammede som overlever.

Brystkreftforeningen Sarpsborg, Fredrikstad og Halden teller i dag nesten 500 medlemmer, hvor alle er likepersoner som har hatt eller har brystkreft. Hansen forteller om en aktiv gruppe som i tillegg til å jobbe med å synliggjøre Rosa sløyfe-aksjonen i oktober, også har sosiale arrangementer for medlemmene, og besøkstjeneste for brystkreftrammede.

Rosa sløyfe-aksjonen

Rosa sløyfe er en årlig aksjon som eies av Brystkreftforeningen og Kreftforeningen. Aksjonen arrangeres i oktober hvert år, og tildeler årlig midler til forskningsprosjekter i Norge. Siden oppstarten i 1999 har Rosa sløyfe bidratt med over 250 millioner kroner til formålet.

Årets innsamling går til forskning på persontilpasset brystkreftbehandling. Dette markeres blant annet ved at tradisjonelle pins kommer ut i ni forskjellige farger.

I dag er det flere enn 47.000 personer som lever med, eller har hatt brystkreft. I 2017 fikk 3589 kvinner og 34 menn påvist brystkreft. I følge Brystkreftforeningen er det viktig å lære folk å undersøke selv, og å ikke avbestille mammografi.

På nettsidene til brystkreftforeningen kan man lese mer om hvordan man gjør selvundersøkelse for å forebygge brystkreft.

Artikkeltags