Knusktørt i skogen: – Faren for skogbrann er stor

FOREBYGGING: Branninspektør Lasse Holmen var onsdag ute og hang opp advarsler som dette. Her på Grimsøy.

FOREBYGGING: Branninspektør Lasse Holmen var onsdag ute og hang opp advarsler som dette. Her på Grimsøy. Foto:

Glomma er på sitt mektigste, men skogene som omgir landets største elv er knusktørre. Brannvesenet oppfordrer nå folk om å være ekstra varsomme med bruk av ild i nærheten av skog og annen utmark.

DEL

Leder av den forebyggende avdelingen ved Sarpsborg brannvesen, Lars Erik Gutubakken og kollega, branninspektør Lars Holmen, reiste onsdag rundt på flere steder og hang opp plakater som forteller om stor skogbrannfare.

– Faren for skog, gress- og lyngbrann er stor. I den forbindelse har vi vært og hengt opp plakater på flere utsatte steder i Sarpsborg, forklarer Gutubakken.

BRANN : Det er stor skogbrannfare i distriktet nå.

BRANN : Det er stor skogbrannfare i distriktet nå. Foto:

  Fredag ettermiddag brant det godt i skogen mellom Kolstad og Kallasten like ved Mingevannet.

  Vær forsiktig

  I løpet av torsdag skifter for øvrig skogbrannvarselet farge til rødt. Onsdag sendte brannsjefene i Østfold ut en felles pressemelding.

  I tillegg til å be folk om å være ekstra varsomme, minner brannsjefene om bruk av åpen ild i nærheten av skogmark er forbudt uten tillatelse fra brannvesenet (kommunen) i hele perioden mellom 15. april og 15. september. Det gjelder hvert år.

  – Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid, kan føre til større gress, lyng eller skogbranner i Østfold, skriver brannsjefene i pressemeldingen.

  Også ved sjøen

  Brannsjefene oppfordrer til varsomhet også ved sjøen.

  – Vi har vegetasjon langs hele vår kystlinje, og det skal veldig lite til før man mister kontrollen selv med et lite kaffebål i vannkanten. Det kan også nevnes at engangsgriller, ved flere anledninger, har startet både små og store branner i vårt distrikt. Brannvesenet oppfordrer alle til å respektere vær varsom henstillingen. Skader som oppstår som følge av alle typer aktivitet som kan føre til brann, kan medføre erstatnings- og straffansvar, skriver brannsjefene.

  Brannforebygger Lars Erik Gutubakken legger til at de ikke er ute etter å legge begrensninger på folks friluftsliv i skog og mark.

  – Nei, turfolket må fortsatt bruke skogen. Men det handler altså om å være varsom med bruk av ild, avslutter han.

  Artikkeltags