Vennskapet deres skal hjelpe «kloakkbarna»

Artikkelen er over 1 år gammel

Frank Solvang (52) og Josef Ferar (26) har ganske ulik livsbakgrunn, men har funnet hverandre i et felles engasjement for mat og bibler til de aller fattigste i Romania.

DEL

I dag er Josef Ferar (26) snekkerlærling i Sarpsborg, og snart far til tre barn. Men hans bakgrunn vitner om at veien dit han er i dag ikke har vært enkel. Han er født i Brasov i Romania, en stor by med mange fattige. Ferars familie tilhører romfolket, og han opplevd stor fattigdom i oppveksten før han dro til Norge for ca. fem år siden.

120 matpakker

I fjor møtte han Frank Solvang på en sammenkomst hos en felles bekjent, og de knyttet et vennskapsbånd. Frank Solvang som til daglig er vernepleier ble nysgjerrig på livet i Romania, og de to dro til Romania i fjor. Det var en tur som satte dype spor i Solvang.

– Før vi dro samlet jeg inn penger via telefonkontakter. Vi fikk inn ca. 6000 kroner som vi kjøpte 120 matpakker for og delte ut til de fattige i Brasov. Vi kjøpte også kjærlighet på pinne til barna i en landsby. Da jeg så gleden barna viste, måtte jeg rett og slett snu meg og gråte, forteller han åpenhjertelig.

MATHJELP: Frank Solvang og familien Ferar pakker og gjør i stand 120 matpakker til fattige i Romania. Fra turen deres i 2018.

MATHJELP: Frank Solvang og familien Ferar pakker og gjør i stand 120 matpakker til fattige i Romania. Fra turen deres i 2018. Foto:

Mat og bibler

Frank skjønte med det at han måtte tilbake, og nå gjør de seg klare for en ny tur til Romania den 29.juli. Hjelpesendingen er i regi av Norges Kristne Omsorgsforbund, som Frank Solvang også er leder av. I løpet av 10 dager vil de være der nede og hjelpe.

– Målet denne gangen er å samle inn 50.000 kr og dele ut 500 matpakker. Vi har også fått sponsa 500 bibler av Per Henriksen som vi skal dele ut, forteller Solvang.

I tillegg ønsker de å møte det de omtaler om "kloakkbarna".

– Det er gatebarn som lever i kloakksysemet. De er der nede mest om vinteren for å få varme, men om sommeren kommer de opp for å tigge og lete etter mat, opplyser Josef Ferar.

GJORDE INNTRYKK: Å se barna på søppeldynga som leter etter mat satt dype spor hos Frank Solvang.

GJORDE INNTRYKK: Å se barna på søppeldynga som leter etter mat satt dype spor hos Frank Solvang. Foto:

Levde på et jordgulv

Josef Ferar kommer fra en kristen familie. Han har ni søsken, hvor et par av dem fortsatt er i Romania for å hjelpe foreldrene, mens resten bor i Norge. Hans far er pastor i flere frimenigeter i Brasov. Og den kristne troen har vært viktig for han hele veien.

– En gang da jeg pratet med en norsk pastor fortalte han meg at jeg aldri måtte glemme folket i Romania. Jeg vet hva det vil si å være fattig, gå sulten og rote i søppel. Hjemme hadde vi bare et jordgulv. Nå er jeg veldig takknemlig for at jeg har fått sjansen til å hjelpe, og ønsker å jobbe så lenge jeg har god helse, sier Josef Ferar.

Turen til Brasov

Det er Norges Kristne Omsorgsforbund som arrangerer turen, hvor Frank Solvang er daglig leder. Oppholdet vil vare fra 29.juli til 9.august- Frank Solvang, Josef Ferar og Per Henriksen vil stå for utdelingen av matpakker, bibler og andre nødvendigheter.

Alternativer for innsamling:

VIPPS: 567316

Kontonummer: 3785.13.55295

Artikkeltags