Gå til sidens hovedinnhold

Tyvene går etter magefølelsen – slik gjør du at de ikke velger ditt hus

Artikkelen er over 3 år gammel

Fire av ti nordmenn skal på påskeferie i år, ifølge tall fra Virkes befolkningsundersøkelse. Det betyr mange tomme bolighus.

... Og tomme bolighus betyr høysesong for innbruddstyver. Ifølge Huseiernes landsforbund velger tyvene seg vanligvis ut boliger etter både planlegging og magefølelse.

Forbundet har derfor laget en liste med tips til hva du som huseier kan gjøre for å forsøke å hindre noen i å ta seg inn i boligen din mens du er på ferie.

Ifølge Huseiernes landsforbund er den største feilen mange gjør når de reiser bort å la huset se helt ubebodd ut. I tillegg kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang før man «sjekker inn» hjemmefra på diverse sosiale medier – og selvsagt å installere alarm.

Les også: Brännstrøm i Frp: – Sett ned eiendomsskatten! Martinsen-Evje i Ap: – Må spare til dårlige tider!

Sjekkliste før du reiser på ferie med god samvittighet

1. Alarm

Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Merk huset med beskjed om at du har alarm.

2. Gode naboer

Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten for deg, eller få Posten til å oppbevare den. Be naboen kaste litt søppel i dunken din, samt hjelpe deg med å måke oppkjørselen og følge med. Alt dette får huset til å se bebodd ut, og da er boligen ditt mindre attraktivt for innbruddstyver. De som hjelper deg å passe på huset, bør også være klar over hvilke metoder enkelte kriminelle bruker. Eksempler på dette er at teipbiter settes over dører, mynter legges på trappen og lignende. At teipen eller mynten fortsatt på plass, betyr at ingen er hjemme. Det kan være en fin ting å sjekke for naboer og venner som titter innom.

3. God lås

Den vanligste veien inn og ut for en tyv er faktisk gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Ikke legg igjen en ekstranøkkel under dørmatten eller i nærmeste blomsterkrukke. La heller ikke vinduene stå i lufteposisjon.

4. Vær forsiktig i sosiale medier

Å dele ferieopplevelser er blitt veldig vanlig på sosial medier, men det kan være lurt å være litt forsiktig med hva man skriver. Unngå å skrive når man reiser og når man kommer hjem. Ikke ha en helt åpen profil slik at andre enn vennene dine kan se hvor du er hele tiden.

5. Lys og lyd

En elektronisk timer for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. En billig og grei forsikring er også å montere en bevegelsessensor med lys utenfor boligen.

6. Gjem unna verdier

Ikke la verdigjenstander som datamaskiner, nettbrett, lommebøker og nøkler ligge synlig fremme. Det kan være fristende og utslagsgivende for de som titter inn vinduene med dårlige hensikter.

7. Tenk på brannfaren

Dra ut kontaktene på elektriske apparater som TV, datamaskin osv. En brannvarsler som er koblet til en alarmsentral kan bidra til å minske skadene dersom det begynner å brenne.

8. Steng vannet

Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene.

Kilde: Huseiernes Landsforbund.

Kommentarer til denne saken