Her er Nikolai Kynningsrud (17) og resten av klassen tilbake etter dramaet på Høgevarde

TURKLAR: Her står Nikolai Kynningsrud ferdig pakket i Sarpsborg mandag morgen. Noen timer senere måtte han og resten av elevene og lærerne grave seg ned i snøen på fjellet og vente på redningsmannskaper.

TURKLAR: Her står Nikolai Kynningsrud ferdig pakket i Sarpsborg mandag morgen. Noen timer senere måtte han og resten av elevene og lærerne grave seg ned i snøen på fjellet og vente på redningsmannskaper. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Haldenseren Nikolai Kynningsrud var med på fjellturen som endte med full redningsaksjon mandag kveld.

DEL

– Det går greit med oss nå. Alle er hjemme igjen, sier 17-åringen til Halden Arbeiderblad.

Men for bare noen timer siden var det mer dramatisk.

500 høydemeter på fem kilometer

Mandag morgen dro han og 32 andre idrettselever og lærere fra St. Olav videregående skole i Sarpsborg fra skolen med buss. Målet var et fjellområde nord for Eggedal i Buskerud. Første etappe på fjellturen var en skitur fra Tempelseter på 925 meter til Høgevardehytta på 1459 meter.

– Bussturen opp tok mye lengre tid enn planlagt. Derfor fikk vi først startet på turen i 14-tiden, sier Nikolai Kynningsrud til Halden Arbeiderblad.

Store snømengder skapte problemer

Skituren fra Tempelseter til Høgevardehytta er cirka fem kilometer. Normalt er det en overkommelig, men bratt affære.

– Men i år var det sinnssykt vanskelig å gå. Det var ingen oppkjørte spor og bare masse løssnø overalt. Vi fulgte pinner på vei opp mot hytta, men det kostet ekstremt mye krefter, forteller haldenseren.

Etter et par timer begynte det også å bli mørkt.

– Vi så toppen hele tiden, men det føltes som den aldri kom nærmere. Etter hvert ble vi også splittet i to grupper, forteller Kynningsrud.

Han var en del av den fremre gruppa på 19 personer. Lenger bak i terrenget var det en gruppe på 13.

– Klarte nesten ikke bevege på seg

Til slutt tok kreftene helt slutt for flere av elevene, og de så ingen annen utvei enn å grave seg ned i snøen og tilkalle hjelp.

– Noen av oss var vant til å være i fjellet og i snøen, mens andre var ganske redde. Noen ble veldig kalde, la seg ned og klarte nesten ikke bevege på seg, forteller 17-åringen.

Etter at de hadde gravd seg ned i snøen for å få le fra den kalde vinden, gikk Nikolai sammen med en del andre elever rundt og passet på dem som var mest kalde og redde.

– Heldigvis var det mobildekning, og vi skjønte at vi kom til å få hjelp. Etter en stund kom det to snøscootere og en brøytemaskin og hentet oss mens et helikopter hang over oss i lufta og lyste opp området, forteller 17-åringen.

– Lærerne hadde kontroll

Selv om turen endte dramatisk, så opplevde han at lærerne hadde kontroll.

– Det ble ganske kaos, men lærerne hadde kontroll på elevene. Det var ingen som kom bort fra gruppa og vi var alle flinke til å hjelpe hverandre, skryter idrettseleven.

Avbrøt resten av turen

Temperaturen i området var ned mot minus åtte grader og det blåste frisk bris.

Redningsmannskapet ble fraktet tilbake til Tempelseter. Der fikk de varme, mat og søvn før de tirsdag avbrøt resten av turen og returnerte hjem. Egentlig skulle de ha overnattet i snøhule i natt og dratt hjem først på onsdag.

Artikkeltags