Skoleklasse fra St. Olav måtte berges etter å ha gått seg bort ved Høgevarde i Buskerud

Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet leder en redningsoperasjon ved Høgevarde etter at en skoleklasse fra St. Olav vgs. hadde gått seg bort i fjellet.

DEL

SIGDAL: Politiet i nordre Buskerud melder på Twitter klokken 21:00 i kveld at de er på vei til området ved Høgevarde for å lete etter en skoleklasse som har gått seg bort i fjellet.

Det er Bygdeposten som først omtalte hendelsen.

Skoleklassen var på vei fra Tempelseter som ligger på 925 meter, til Høgevardehytta som ligger på 1459 meter, da den mistet retningen og kom ut av kurs. Frosne og kalde fikk klassen, som da var delt i to grupper, kontakt med redningsmannskaper.

Vet du noe om hendelsen tips oss gjerne!

Gjennføyka spor

I kveld er det minus åtte grader. Det snør ikke, men det blåser frisk bris fra nord i området. Natt til i dag falt det 30 centimeter med nysnø og det har føyket og blåst det siste døgnet. Ikke et skispor var synlig på fjellet i dag.

– Det var ordentlig ruskevær i fjellet. Da jeg var ferdig med å brøyte veien klokken 14:00 i dag, var det såpass mye vind og snøføyking at det var ubehagelig å kjøre traktoren. Det var så vidt jeg så veien på fjellet, sier Hellik Kolbjørnsrud.

Han møtte skoleklassen som kom opp med buss, da han var i ferd med å avslutte snøryddinga på veien ned fra Tempelseter.

– Det var ordentlig ruskevær. Kan det være nødvendig å gå opp på fjellet i dag, var tanken som slo meg. Det er ikke første gangen en skoleklasse må berges i fjellet, sier Kolbjørnsrud.

Klassen delte seg

Skoleklassen som måtte berges er videregående elever på 17–18 år. Den hadde delt seg i to grupper. Den minste gruppa besto av 12 skoleelever, mens den største gruppa består av 19. Klassen er fra St. Olav videregående og fant det best å søke hjelp.

Etter det Drammens Tidende har fått opplyst tok en av lærerne kontakt med redningsmannskaper rett før klokken sju i kveld. Da hadde mørket falt over fjellet.

Skoleklassen skal da ikke ha visst hvor de var. Etter det Drammens Tidende kjenner til skal ikke skoleklassen ha vært godt nok utrustet for fjellturen.

– Været i fjellet skifter fort og tåka kommer fort. I tillegg til nysnø blir sikten dårlig. Skal du gå i fjellet nå må du ha god kjennskap til fjellet. Det er fjellvante folk med god kjennskap til området som har gått seg bort her tidligere fordi det er vanskelig å ta ut en kompasskurs når været er så tett, det er du avhengig av når du går her når været er slik, du må gå på kart og kompass, sier den erfarne Norefjellmannen Geir Bottolfs.

Berget mandag kveld

Mandag kveld melder politiet at de har kontakt med klassen, og at berging er på gang og når klokka nå nærmer seg 21:30 er de første seks tilbake på Tempelseter. Klokken 22 var 16 elever fraktet tilbake til Tempelseter, mens snøskutere var på vei innover fjellet for å hente ned de siste.

– Alle skal tas ned fra fjellet og tilbake til Tempelseter, sier operasjonslederen hos politiet i nordre Buskerud.

– Nå som de første seks er kommet tilbake, ser det lovende ut med tanke på å berge alle, sier en politiet litt over halv ti i kveld.

Klokken 22.20 skriver politiet at 30 elever er evakuert til Tempelseter og to lærere er i tråkkemaskinen på vei ned fra fjellet. Dermed er det kontroll på samtlige 32 i følget.

Tips Oss
TLF: 800 33 336 E-post: redaksjonen@sa.no SMS: 1938 (kodeord SATIPS) MMS: 1938 (kodeord SABILDETIPS) Send video

Artikkeltags