Svindlet Nav for 4,9 millioner

Økning: Nav har avdekket mer trygdesvindel enn noensinne. I Østfold er også økningen stor, nesten en fordobling fra 2012.

Økning: Nav har avdekket mer trygdesvindel enn noensinne. I Østfold er også økningen stor, nesten en fordobling fra 2012.

Artikkelen er over 5 år gammel

Totalt 25 sarpinger er anmeldt av Nav for trygdesvindel i fjor.

DEL

Beløpet Nav hevder det er blitt svindlet for av sarpinger er 4,9 millioner kroner.

For hele Østfold er beløpet 17,8 millioner kroner fordelt på 88 personer.

25 sarpinger er nå altså anmeldt til politiet.

– For hele landet har vi anmeldt trygdesvindel for 271 millioner kroner. Det er det største beløpet noensinne. Også for Østfold alene er det ny rekord. Økningen i Østfold er også noe større enn ellers i landet. Fra 2012 til 2014 har det vært nesten en fordobling av trygdesvindel-beløpet i dette fylket, sier Sverre Lindahl, direktør i Nav kontroll, til SA.

Stort enkeltbeløp

Flesteparten i Sarpsborg, som i resten av landet, er anmeldt for svindel med arbeidsavklaringspenger og dagpenger.

Fire personer har svindlet med sjukepenger.

– Det største enkeltbeløpet i Sarpsborg er på 630.000 kroner. Dette tilfellet går flere år tilbake i tid og gjelder også arbeidsavklaringspenger, opplyser Lindahl.

Direktøren mener Nav er blitt flinkere til å avdekke svindel og identifisere de store sakene gjennom gode arbeidsmetoder.

– Vi fokuserer på å avdekke og anmelde de store sakene. Men uavhengig om man blir anmeldt eller ikke, så krever Nav - i de tilfeller hvor vi avdekker svindel - at pengene tilbakebetales, understreker Lindahl.

Han understreker at Nav-systemet er basert på tillit, og håper at folk blir flinkere til å melde fra om endrede arbeids- og boforhold slik at de ikke svindler med fellesskapets midler.

Færre henleggelser

– Det er viktig at folk er ærlig. Jeg føler også at vi har god støtte i befolkningen i vår jobb med å avdekke svindel. En undersøkelse som ble gjennomført i fjor viser at nesten samtlige av de spurte mente at trygdesvindel var et alvorlig lovbrudd, kommenterer han.

Nav-direktøren synes også det er gledelig at over 97 prosent av de svindelsakene som ender opp i retten ender med domfellelse.

– Antall henleggelser av disse sakene har gått vesentlig ned, opplyser Lindahl.

Artikkeltags