Unge tok velgerhjelpen: – Oi, det ble MDG!

OVERRASKET; Amanda Celine Svendsen (14) og Sumeya Abdirahman Ali (14) tok SAs velgerhjelp. – Oi, det ble MDG, utbrøt Sumeya etter at alle spørsmålene var blitt besvart og svarene dukket opp på skjermen.

OVERRASKET; Amanda Celine Svendsen (14) og Sumeya Abdirahman Ali (14) tok SAs velgerhjelp. – Oi, det ble MDG, utbrøt Sumeya etter at alle spørsmålene var blitt besvart og svarene dukket opp på skjermen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sumeya Abdirahman Ali trodde hun sympatiserte mest med Arbeiderpartiet. Mens SAs velgerhjelp viste et annet resultat.

DEL

– Oi, det ble MDG! Det var skikkelig overraskende. Jeg trodde egentlig at Arbeiderpartiet ville komme øverst, men det er helt OK. Jeg liker Miljøpartiet de grønnes politikk, sier 14-åringen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Frp på bunn

Sumeya Abdirahman Ali er interessert i politikk og fulgte interessert med da det mandag ble arrangert valgdebatt på Hafslund ungdomsskole.

I en pause tok hun SAs velgerhjelp sammen med venninnen Amanda Celine Svendsen (14).

Begge jentene fikk Fremskrittspartiet som det partiet de sympatiserte minst med. Det kom ikke som en overraskelse for noen av dem.

– Jeg er ikke enig Frps politikk, og jeg reagerer mest på hvordan Sylvi Listhaug håndterer flyktninger og asylsøkere. Jeg føler at hun bare vil ha de vekk. Det er ikke mye verdighet i den politikken, mener Sumeya Abdirahman Ali.

– Det er feigt

De to 14-åringene kan først stemme under neste Stortingsvalg om fire år. Begge er fast bestemte på å bruke sin stemmerett for å påvirke samfunnet i den retningen de ønsker.

STEMTE I: Mathilde Tyrihjell Pechtold fra Senterpartiet fikk fram sitt politiske budskap gjennom en sang i sin sluttappell på Hafslund ungdomsskole. De øvrige politikerne er Maria Imrik (Arbeiderpartiet), Ståle Hansen (Pensjonistpartiet), Daniel Morgan Nilsen-Lilleås (Venstre), Helene Winther (Miljøpartiet De Grønne), Hans Markus Jahle (Høyre) og Kristian Østli Kristiansen (Liberalistene).

STEMTE I: Mathilde Tyrihjell Pechtold fra Senterpartiet fikk fram sitt politiske budskap gjennom en sang i sin sluttappell på Hafslund ungdomsskole. De øvrige politikerne er Maria Imrik (Arbeiderpartiet), Ståle Hansen (Pensjonistpartiet), Daniel Morgan Nilsen-Lilleås (Venstre), Helene Winther (Miljøpartiet De Grønne), Hans Markus Jahle (Høyre) og Kristian Østli Kristiansen (Liberalistene). Foto:

– Den sjansen vil jeg ikke miste. Det er feigt å ikke bruke stemmeretten sin. De klager på hvordan samfunnet blir styrt, men så vil de ikke ta del i det selv, sier Sumeya Abdirahman Ali som ikke er fremmed for å engasjere seg i politikk.

– Politikk er kjempemoro. Jeg elsker å argumentere og få fram meningene mine.

Inspirerende lærere

For de to venninnene er det spesielt en sak som er svært viktig.

– At vi skal få en bedre skole og at vi skal få flere inspirerende lærere som gjør timene på skolen morsomme, konkluderer Amanda Celine Svendsen.

STILTE SPØRSMÅL: Adele Siljan (14), Synne Heimark (15), Fijolla Kastrati (15) og Ole-Henrik Haglund (14) stilte spørsmål under valgdebatten på Hafslund ungdomsskole.

STILTE SPØRSMÅL: Adele Siljan (14), Synne Heimark (15), Fijolla Kastrati (15) og Ole-Henrik Haglund (14) stilte spørsmål under valgdebatten på Hafslund ungdomsskole. Foto:

Og morsomt og underholdende var det i alle fall under valgdebatten i auditoriet. Niende- og tiendeklassinger fulgte paneldebatten og ga politikerne klare tilbakemeldinger på de ulike sakene som ble tatt opp.

Spurte om skole

Fire elever - Adele Siljan, (14), Synne Heimark (15), Fijolla Kastrati (15) og Ole-Henrik Haglund (14) - fikk oppgaven med å stille politikerne spørsmål.

– Spørsmålene vi stilte har tiendeklassingene ved skolen laget. Temaene var fraværsgrense, lekser nynorsk og at vi har gamle og utslitte bøker, forteller Synne Heimark som synes debatten gikk overraskende bra.

TOK VELGERHJELPEN: Sumeya Abdirahman Ali (14) og Amanda Celine Svendsen (14), begge elever ved Hafslund ungdomsskole, tok SAs velgerhjelp. – Jeg ble overrasket over resultatet, sier Sumeya.

TOK VELGERHJELPEN: Sumeya Abdirahman Ali (14) og Amanda Celine Svendsen (14), begge elever ved Hafslund ungdomsskole, tok SAs velgerhjelp. – Jeg ble overrasket over resultatet, sier Sumeya. Foto:

– Jeg synes Høyre og - sjokkerende nok - Liberalistene gjorde det overraskende bra. De to partiene gjorde elevene mest engasjerte.

Sang fra Senterpartiet

Representanter fra en rekke partier stilte opp for å overbevise ungdomsskoleelevene om at nettopp deres politikk er den beste.

Fra Senterpartiet møtte Mathilde Tyrihjell Pechtold. Hun tro like gjerne til med en sang i sin sluttappell og høstet stor applaus for det overraskende stuntet.

– Debatten var tøff, men morsom, konkluderte den unge politikeren.

Artikkeltags