Fortsatt bakterier i drikkevannet på Sandbakken

Artikkelen er over 1 år gammel

Beboerne som får provisorisk vann på Sandbakken blir frarådet å drikke vannet fra springen, etter at det på nytt er påvist koliforme bakterier.

DEL

Etter to prøver som viste at vannet var fritt for koliforme bakterier i drikkevannet på Sandbakken i helgen, melder Sarpsborg kommune nå om ny oppblomstring av koliforme bakterier i tre av de rammede bygningene.

Må ikke drikke vannet

– Det ble tatt nye prøver av de angjeldende bygninger i går, og laboratoriet meldte i dag morges om at det vil vise at det er koliforme bakterier i tre av bygningene. Nøyaktige resultater vil komme senere i dag, opplyser virksomhetsleder Stein Solheim Olsen i Virksomhet vann og avløp i Sarpsborg kommune til Sarpsborg Arbeiderblad mandag formiddag.

– Det vil derfor fortsatt ikke være tilrådelig å drikke vannet inntil vi vet om de koliforme bakteriene vi finner er skadelige eller ikke, og inntil vi har friskmeldt vannet til disse abonnentene, sier Solheim Olsen.

Problemet med koliforme bakterier i en provisorisk vannledning som leder vann til en håndfull husstander på Sandbakken ble avdekket i forrige uke. Disse husstandene får vann fra den provisoriske vannledningen, mens arbeidene med det ordinære ledningsnettet pågår. Disse arbeidene skal etter planen være ferdig denne uka, slik at abonnentene igjen vil være påkoblet.

Koliforme bakterier

  • Dette er tarmbakterier fra mennesker eller varmblodige dyr. Noen koli-bakterier vil kunne formere seg og overleve relativt lenge ute i naturen og i jordsmonnet.
  • Påvisning av koliforme bakterier i en vannprøve, tas som et tegn på at vannet er forurenset, mest sannsynlig på grunn av tilsig av forurenset overflatevann.
  • Drikkevannsforskriften angir at det ikke skal påvises koliforme bakterier i offentlig drikkevann. I private vannkilder bør ikke antallet koliforme bakterier overstige 10/100mL. Ved antall over 10 bør vannet kokes.

Kilde: Eurofins

De første prøvene av vannet ble gjort tirsdag i forrige uke. Da ble det påvist 46 koliforme bakterier i drikkevannet, mens prøvene dagen etter viste 41 koliforme bakterier. Torsdag i forrige uke var antall koliforme bakterier nede i fire, og den samme dagen ble ledningen spylt med klor, i håp om at dette skulle ta knekken på bakteriene.

Sarpsborg kommune har tatt ut prøver av vannet gjennom hele helgen, og prøvene som ble tatt både fredag og lørdag viste at antall koliforme bakterier var null – noe som i praksis innebærer at vannet er friskmeldt.

Får svar denne uka

I forbindelse med prøvetakingen i helgen ble det også tatt prøver av vannet til en nabo av de berørte husstandene, som imidlertid ikke er tilkoblet den provisoriske vannledningen. Resultatene som kom på søndag viste her at vannet til denne husstanden i Fossegata viste innhold av én koliform bakterie.

Og nå viser det seg at vannprøvene som ble tatt søndag også viser innhold av slike bakterier. Ifølge drikkevannsforskriften skal ikke drikkevann inneholde slike koliforme bakterier. Sarpsborg kommune vet foreløpig ikke om det er helseskadelige koliforme bakterier det er snakk om på Sandbakken. Prøver av vannet er sendt til laboratoriet i Trondheim.

Ifølge Stein Solheim Olsen vil de få svar fra laboratoriet denne uka på om de koliforme bakteriene i drikkevannet på Sandbakken er av den helseskadelige sorten eller om de er ufarlige.

Inntil svarene foreligger er det altså ikke tilrådelig å drikke vannet, og det er satt opp vannvogn der de berørte beboerne kan hente drikkevann fram til vannet kan friskmeldes for godt.

Virksomhetsleder Stein Solheim Olsen i Sarpsborg kommune opplyser til Sarpsborg Arbeiderblad at de nå jobber på spreng med å finne kilden og utbedre dette.

– Ledningen som mater vann til dette området er normalt i bruk i motsatt retning med stor strømning. Nå er få knyttet til og med veldig lite forbruk, og det kan bli gult vann når dette går i gamle støpejernsrør. Vi vil i dag tappe vannet fra denne ledningen, men vi kan ikke tappe med spylehastighet, da andre vil miste trykket. I morgen vil vi så spyle til alle som er koblet til provisorisk vann fra påkoblingspunkt til hus. Deretter vil vi ta nye prøver av disse fire stikkledningene og det ekstra huset i Fossegata og idrettshallen. Det vil også bli tatt prøve av vann i Skjeberg kirke, der vannet kommer fra. Vann i Skjeberg kirke har det ikke vært problemer med, opplyser Solheim Olsen.

Artikkeltags