Gå til sidens hovedinnhold

Vegvesenet sjekker Sandesundbrua

Artikkelen er over 6 år gammel

Statens vegvesen melder i dag at de vil sjekke 523 broer landet rundt som står på leiregrunn.

Blant dem er Sarpsborg to aller mest trafikkerte broer; Sandesund (E6), Sarpsbrua (fv118) og brua over jernbanen på Alvim (fv.109)

Står på kvikkleire

På bakgrunn av brukollapsen på E18 har vegvesenet satt opp en liste på totalt 523 bruer som går over kartlagte områder med kvikkleire.

Sandesundsbrua står på et område som i føge NVE har middels fare for kvikkleireskred, men Jane Bordal sier at det ikke er noen grunn til å frykte at brua er utrygg.

LES OGSÅ: Skal se på nye løsninger for brua

- Dette betyr ikke at det er utrygt å kjøre på disse bruene. Vi anser norske bruer for å være generelt trygge. Det som skjedde med Skjeggestad bru på E18 mandag ser vi på som en ekstraordinær hendelse, understreker Jane Bordal i Statens vegvesen.

De øvrige bruene står på områder som har liten fare for ras.

På listen er det 170 bruer på riksveinettet, mens 353 er på fylkesveiene.

Blant dem er altså Sarpsbrua, Sandesund og Alvim. I tillegg skal vegvesenet undersøke et område ved Melleby, samt brua over Moumbekken på riksvei 111 i Fredrikstad.

Store områder

Tidligere i uka var det snakk om å sjekke 80 bruer med samme konstruksjon som Skjeggestad bru, men denne er nå altså utvidet.

- Denne gjennomgangen gjør vi for å skaffe oss oversikt over de potensielle bruene og slik at vi kan iverksette tiltak hvis det skulle vise seg å være nødvendig, legger Bordal til.

LES OGSÅ: Han lover ny Sarpsbru innen 2019

I Norge er det store områder med kvikkleire, og i følge kartet fra NVE er det kjente områder med kvikkleire over store deler av Østlandet.

- I Norge er det store områder med kvikkleire i grunnen. Mange bruer, og andre anlegg, er bygget med denne typen grunnforhold. Dette har vi lang erfaring med og vi mener vi har godt rustet til å håndtere disse grunnforholdene på en trygg måte, sier Bordal.

Kommentarer til denne saken