Vil bli flere plageånder i år enn i fjor

FLERE I ÅR: Forsker Åge Brabrand mener vi må belage oss på mer Tuneflue i år enn i fjor. arkivfoto: Ingrid Aune

FLERE I ÅR: Forsker Åge Brabrand mener vi må belage oss på mer Tuneflue i år enn i fjor. arkivfoto: Ingrid Aune

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

På flere steder i Sarpsborg meldes det nå om hissige Tuneflueangrep.

DEL

De siste årene har det vært færre eksemplarer av den hissige, lokale knottarten.

– Bestanden har vært noe mindre de siste årene. Hvilket nok har å gjøre med at vi årlig gjør diverse tiltak på stedet der hovedklekkingen foregår. Men det er flere ting som spiller inn. Blant annet vannstanden. I år ser det ut til at det vil bli mer Tuneflue enn det for eksempel var i fjor. Hvilket for mange ikke er noen god nyhet, konstaterer Tuneflueekspert og forsker ved Naturhistorisk museum, Åge Brabrand.

Kom søndag

Thomas Hladik i Minge er blant dem som har fått føle årets knottkull på kroppen.

– Tuneflua meldte sin ankomst på søndag. Og da var det bare å trekke innendørs. Jeg har sett den langt større og hissigere svermer tidligere, men det er likevel nok nå til at det ikke er spesielt hyggelig å sitte i ro ute. Og aller verst er det for dyra, forklarer Hladik. Som har flere Gordonsettere, som helst vil være innendørs.

Men det er ikke bare nord i Sarpsborg at 2015-utgaven av blodsugerne har gitt seg til kjenne. Også fra andre steder i kommunen meldes det om Tuneflue.

14 dager

Åge Brabrand forteller at klekkingen er i full gang og at de luftbårne småtassene vil merkes i de nærmeste 14 dagene.

– Mye avhenger også av været. Blir det varmt vil plagen være større. Ikke bare fordi det vil være flere fluer, men fordi folk har lite klær på seg, forklarer Brabrand.

For noen år siden lokaliserte han og andre hovedklekkingsstedet for Tuneflua. Det ligger rett ovenfor Grøtet, mellom Vestvannet og Sølvstufoss. Oppdagelsen har gjort det noe lettere å sette inn tiltak slik at klekkingen blir noe mindre.

Det er for øvrig ikke bare Tuneflua som herjer i år. Også en annen knottart er det svært mye av. Men selv om den er ubehagelig å ha surrende rundt seg, biter den ikke mennesker.

– Den er imidlertid ikke nådig mot dyr. Spesielt hunder er plaget, avslutter Åge Brabrand.

Artikkeltags