Måtte vente i over to timer på rullestoltaxi

FORTVILET: Rullestolbruker Unni Hellberg måtte vente i over to timer før hun fikk taxi hjem etter middagen på Egon. Hun har amputert begge beina og er avhengig av taxi for å få gjort det hun ønsker, men frykter at det samme skal skje igjen.

FORTVILET: Rullestolbruker Unni Hellberg måtte vente i over to timer før hun fikk taxi hjem etter middagen på Egon. Hun har amputert begge beina og er avhengig av taxi for å få gjort det hun ønsker, men frykter at det samme skal skje igjen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Da Unni Hellberg (71) skulle hjem etter middagen på Egon, fikk hun beskjed om at alle bilene var opptatte med å kjøre skoleelever.

DEL

Unni Hellberg er rullestolbruker og helt avhengig av taxitransport for å komme seg rundt. Men det er ikke alltid like lett å få tak i tilpasset drosje midt på dagen. Det fikk hun erfare da hun skulle hjem fra Egon forrige uke.

Ingen ledig bil

– Jeg var der og spiste med søstrene mine. Da jeg skulle hjem rundt fire, var det ingen mulighet til å få tak i drosje. De sa at de ikke hadde noen bil inne fordi de var opptatte med å kjøre skoleelever. Klokka gikk, og jeg satt der.

– Etter hvert fikk jeg melding om at en bil var på vei. Men da den kom, viste det seg at det var en vanlig taxi, og den kommer ikke jeg inn i. Jeg er jo rullestolbruker og må ha tilpasset bil. Det hadde jeg gitt beskjed om, det gjør jeg bestandig, forteller hun.

Da Hellberg omsider kom seg hjem til huset på Yvenbråten, var klokken nesten 19.

– Det samme skjedde etter en handletur i byen i fjor. Det er jo helt håpløst. De bør alltid ha en ledig rullestoltaxi, påpeker 71-åringen.

– Sterkt beklagelig

Taxisentralen bekrefter at Unni måtte vente i over to timer før hun ble hentet.

– Turen ble bestilt på et tidspunkt hvor det var stor trafikk, og den var direktebestilt. Det ville kanskje vært en annen situasjon dersom turen var forhåndsbestilt, sier Kent-Tore Langmo, driftsleder i Taxisentralen for Sarpsborg og Fredrikstad.

Nå tør jeg ikke dra ut, for jeg vet ikke når jeg kommer meg hjem.

Unni Hellberg, rullestolbruker

Han understreker at dette ikke er hverdagskost.

– Vi har økt trafikk mellom klokken 14 og 16.30, men ikke så mye at vi ikke skal ha biler tilgjengelige. Hun var maks uheldig den dagen. I dette tilfellet var det en presset situasjon i trafikken. Derfor gikk det altfor lang tid, og det er bare å beklage.

Anbefaler forhåndsbestilling

Langmo opplyser at Taxisentralen har åtte rullestolbiler i Sarpsborg. Han forklarer at de prøver å ha spesielt tilpassete drosjer tilgjengelige, men påpeker at man ikke alltid kan forutse trafikkbildet.

– Bilene kan bruke lengre tid eller få en lengre tur enn forventet, og det kan skje uforutsette ting i trafikken som gjør at vi tappes for biler. Jeg vil absolutt anbefale folk å bestille på forhånd om man har mulighet, understreker han.

– Men jeg har selvfølgelig forståelse for at det ikke er så lett å planlegge når man er på Egon og spiser middag, legger han til.

Kvier seg for å dra ut

Etter at Unni Hellberg ble enke i fjor, har hun bodd alene i huset på Yven. Hun vil helst leve så normalt som mulig og være med på ting når hun ønsker. Men hun er avhengig av hjelp, deriblant hjemmesykepleie, fysioterapibehandling og taxitransport flere ganger i uka.

Forrige ukes taxihendelse har gjort at hun kvier seg mer for å forlate huset.

– Nå tør jeg ikke dra ut, for jeg vet ikke når jeg kommer meg hjem. Det er veldig frustrerende. Tenk om det skjer noe, og jeg må på legevakta? sier hun fortvilet.

Artikkeltags