Varmt vær fører til flere drukningsulykker: – Kompetanse er løsningen

Redningsskøyta var raskt på stedet for å få jolla opp fra vannet. To menn ble fløyet til sykehus med Sea King.

Redningsskøyta var raskt på stedet for å få jolla opp fra vannet. To menn ble fløyet til sykehus med Sea King. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste årene har det druknet nesten like mange som dør i trafikken. I juli druknet ti personer i Norge på bare to dager. Under varme perioder vil folk reise til strender, bukter og nes for å ta seg en forfriskende dukkert.

DEL

(Moss Avis)

I fjor døde sju mennesker i drukningsulykker i Østfold. To har dødd i drukningsulykker hittil i 2019.

Norsk Friluftsliv og NTNU-forsker, Egil Galaaen Gjølme har lignende bekymring og krav til svømmeopplæringen:

Gjølme mener det mangler mange grunnleggende kompetanse om hvordan folk kan gjøre fornuftige risikovurderinger og redde seg selv og andre i en uforutsett badesituasjon. Norsk Friluftsliv oppfordrer også alle frivillige lag og foreninger til å vise særlig aktsomhet ved aktiviteter i, på og ved vann og vassdrag.

Både Gjølme og Norsk Friluftsliv mener myndighetene bør styrke svømmeundervisningen i skolen og la deler av svømmeundervisningen foregå utendørs og i naturlige omgivelser for å praktisere det man har lært.

Gjølme mener selvberging og livredning bør øves i naturen slik at det blir realistisk. Målet må være at vi skal lære å redde seg selv og andre i mange ulike vannmiljøer. Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv mener deres 17 friluftsorganisasjoner har mye kunnskap som bør læres bort til andre.

Artikkeltags