(Fredriksstad Blad)

Fredriksstad Blad møtte Ringsrud på stand for Fosterhjemstjenesten til Bufetat under Fredrikstad Pride lørdag. Som homofil og fosterfar var han til stede for å informere og inspirere flere til å melde seg som fosterforeldre.

– Jeg synes det er utrolig viktig at Bufetat er her med en egen stand i dag, og dersom jeg kan bidra til å skape enda mer engasjement rundt det å være fosterforeldre, så er det ingenting som er bedre enn det, sier han.

Ikke angret et sekund

Det er rundt seks år siden han og hans samboer (nå ektefelle) bestemte seg for å bli fosterforeldre. Etter flere runder med Bufetat og Fosterhjemstjenesten fikk de ansvaret for en 13 år gammel jente.

– For oss var det helt fantastisk og vi har aldri angret ett sekund på at vi valgte å ta på oss det ansvaret. I dag har vi valgt å adoptere henne, og for fire år siden følte vi oss klare til å ta imot enda et fosterbarn, sier han.

– Møtte dere mange fordommer da dere bestemte dere for å bli fosterforeldre?

– Egentlig ikke. Vi har fått fantastisk mye støtte i hele denne perioden. Men jeg vet samtidig at det er mange homofile der ute som trolig er litt engstelige for alle tabuene rundt det å være homofil og fosterforeldre. Det er noe av grunnen til at jeg ønsker å bidra her i dag, sier han.

 

– Mange vet ikke

Til stede på Pride-festen lørdag var også avdelingsleder i Fosterhjemstjenesten i Østfold, Camilla Ruud Christensen. Også hun ønsker at enda flere homofile melder seg som fosterforeldre.

– Det er veldig mange der ute som tror at det kreves en kvinne og en mann i et forhold for at man skal kunne bli fosterforeldre. Noe av grunnen til at vi velger å være med på et arrangement som Pride, er å informere om at alle i teorien kan bli fosterforeldre. Det har ikke noe å si om man er homofil, heterofil eller enslig. Det vi ser etter er stødige hjem som kan bidra som en trygghet i barns liv, sier hun.

I løpet av timene på stand lørdag var det mange nysgjerrige som gikk innom fosterhjemstjenesten til Bufetat.

– Så sent som for en halvtime siden kom det en enslig dame bort til oss for å snakke. Hun var sikker på at hun ikke kunne bli fostermor fordi hun ikke hadde en samboer eller ektemann. Da skjønner man hvor viktig det er at vi står her i dag, sier hun.

 

Trener omsorgspersoner

I dag er det rundt 60 barn i Østfold som det jobbes aktivt med å skaffe fosterfamilier til.

– Barna er uliuke og har forskjellige behov i det nye hjemmet. For oss er Fredrikstad Pride en viktig scene for å øke bevisstheten rundt at homofile og likekjønnede par også kan bli fosterforeldre. Det er ingen grunn til at ikke homofile kan være gode omsorgspersoner for barn som trenger det, sier Christensen.

Morten Ringsrud mener også det er viktig at fosterforeldre forstår at barnet også har en biologisk familie.

– For vår del er kontakten med biologisk mor god, og vi har hele tiden hatt et bevisst forhold til at barnet faktisk har en familie utenom oss. Her handler det om å vise en raushet og hele tiden ha barnets beste i fokus. Da har det lite å si om man er homofil eller heterofil, sier han.

Han har vært i «systemet» i en del år nå, og mener at ting er blitt bedre.

– Vi har vært gjennom to prosesser med to ulike barn, og jeg føler at det er enklere for homofile å bli fosterforeldre i dag enn da vi var gjennom det første gang for seks år siden. Det er mer vanlig og mindre fordommer mot homofile foreldre eller fosterforeldre i dag, noe som forteller meg at det faktisk går i riktig retning. Så lenge man har rom for kjærlighet, så spiller det ingen rolle hva slags kjønn den man elsker har, sier han.