Fredrikstad har årets bysentrum i Norge: - Vi er inne i en god stim, for å si det sånn!

ÅRETS BYSENTRUM: Fredrikstad ble kåret til årets bysentrum i Norge på den store sentrumskonferansen i Kristiansand på onsdag.

ÅRETS BYSENTRUM: Fredrikstad ble kåret til årets bysentrum i Norge på den store sentrumskonferansen i Kristiansand på onsdag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredrikstad er ikke bare Norges mest attraktive by. Nå er Fredrikstad sentrum også kåret til Årets bysentrum i Norge. - Jeg er stolt av alle som har en del av æren for at vi har fått den, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

DEL

(Fredriksstad Blad) – Vi vant, melder sentrumsleder Stine Ferguson ved 12.35-tiden onsdag.

Da var vinneren av prisen nettopp ropt opp på den store sentrumskonferansen i Kristiansand.

- I en god stim

- Dette er svært gledelig. Vi er inne i en god stim, for å si det sånn, sier ordfører Jon-Ivar Nygård rett etter at han hadde fått vite om prisen.

Det var organisasjonen Norsk Sentrumsutvikling (NSU) som i juni nominerte Fredrikstad som kandidat sammen med Bodø, Holmestrand og Kristiansand. Det er ikke å overdrive å si at det var stor jubel i Fredrikstad-delegasjonen da vinneren ble ropt opp.

VANT! Ap-leder Siri Martinsen med prisen – flankert av Øyvind Kvammen (Værste), Kjell Arne Græsdal (Fredrikstad næringsforening), Stine Ferguson (sentrumsleder/Fredrikstad næringsforening), Marte Teien (student), Marianne Aune (Fredrikstad kommune) og Nora Gangfløt (student).

VANT! Ap-leder Siri Martinsen med prisen – flankert av Øyvind Kvammen (Værste), Kjell Arne Græsdal (Fredrikstad næringsforening), Stine Ferguson (sentrumsleder/Fredrikstad næringsforening), Marte Teien (student), Marianne Aune (Fredrikstad kommune) og Nora Gangfløt (student).

– Må bare hilse hjem!

– Dette var moro! Og litt av en lettelse. Jeg må bare hilse hjem til dem i Fredrikstad som har vært med og løftet Fredrikstad sentrum: de som driver næring, de som handler der, kommunen og gårdeierne som har investert mange millioner kroner og faktisk satset på sentrum. De har hjertet langt utenpå drakta, sier daglig leder Kjell Arne Græsdal i Fredrikstad næringsforening. Han har blant annet med seg sentrumsleder Ferguson og Ap-leder Siri Martinsen på konferansen.

Ordfører Nygård tror det er flere årsaker til at prisen gikk til Fredrikstad.

- Årsaken er nok sammensatt. Her har det vært et samarbeid over tid hvor det er kommet på plass en sentrumslederfunksjon, gårdeiere som samarbeider, gårdeiere som utvikler eiendommene sine samt en kommune som har løftet kvaliteten på byområdet og lagt til rette for å bruke byen gjennom gratisferger og parkeringspolitikk, sier Nygård.

To gjeve priser på ett år

Nominasjonen av Fredrikstad som kandidat ble kjent kort tid etter at Fredrikstad kunne smykke seg med tittelen Norges mest attraktive by, en pris som deles ut av staten for å belønne planlegging og gjennomføring av bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet.

Det var styret for Norsk Sentrumsutvikling som plukket ut de fire finalistbyene blant 13 søkerbyer. Vinnerbyen ble til dels plukket ut av en jury på seks personer (med blant annet representanter for styret i Norsk sentrumsutvikling og kommunal- og moderniseringsdepartementet). Deres mening talte 60 prosent da Fredrikstad ble valgt. I tillegg stemte deltagerne på konferansen over de fire finalistene.

- Vi fikk først attraktiv by-prisen, og var stolte over bare å bli nominert til det. Nå er vi veldig stolte over at vi også får en pris som by. Det er mange som deler æren for det: næringsliv, kommunale aktører og ikke minst innbyggerne som bruker sentrumet sitt, mener Nygård.

- Var du overrasket over at prisen gikk til Fredrikstad?

- Det ville være blasert å si at jeg ikke var det. Selvfølgelig skjønte vi at vi hadde gode muligheter når vi først hadde fått prisen som Norges mest attraktive by, men jeg tror ikke noen tok dette for gitt.

Tror ikke det kan bli for mye

- Kan det bli litt for mye priser for Fredrikstad, slik at vi faktisk blir litt blaserte?

- Det tror jeg ikke. Jeg tenker sånn at hvis priser gjør at man slår seg til ro og lener seg tilbake, er ikke det noen fare i Fredrikstad. Her er det så mange som vil fremover og utvikle byen videre, sier Nygård.

- Hvordan skal Fredrikstad utnytte denne prisen?

- Den må utnyttes på samme måte som attraktivitetsprisen ved at vi bruker den i markedsføringssammenheng og viser frem at det er i  Fredrikstad det skjer. Og nå må vi bare ta med dette som inspirasjon til å få til enda mer, sier Nygård.

– Vi har vist at vi er i stand til å gjøre en forandring. Og vi er bare i startfasen, mener Græsdal.

– Vi har lagt merke til at det har skjedd veldig mye positivt i Fredrikstad det siste året. Det er tatt grep som styrker sentrum og gjør det attraktivt for mange, sa Einar Kongsbakk, direktør i Norsk Sentrumsutvikling (NSU), da nominasjonen ble kjent i juni.

Artikkeltags