Mistenker forskningsjuks på Høgskolen

ALVORSTYNGET:  Mona Jerdahl Fineide, rektor Hans Blom (midten) og informasjonssjef Tore Petter Engen ved Høgskolen i Østfold fortalte fredag at det er oppdaget mulig forskningsjuks ved skolen.

ALVORSTYNGET: Mona Jerdahl Fineide, rektor Hans Blom (midten) og informasjonssjef Tore Petter Engen ved Høgskolen i Østfold fortalte fredag at det er oppdaget mulig forskningsjuks ved skolen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Rektor Hans Blom forteller på en pressekonferanse akkurat nå at det er avdekket mulig forskningsjuks ved skolen.

DEL

(Fredriksstad Blad) Det var en alvorstynget rektor Hans Blom som møtte pressen ved 13-tiden fredag.

Rektor kunne fortelle at de har avdekket mulig forskningsjuks ved Høgskolen i Østfold. Prosjektet det er snakk om er et stort og nasjonalt NAV-prosjekt.

Det er mange forskere involvert i prosjektet, men mistanken om juks skal kun omfatte én av høgskolens forskere.

– Vi har nå tatt kontakt med samtlige samarbeidspartnere i prosjektet og informert om det som har skjedd. Høgskolen beklager på det sterkeste det som har inntruffet, sier rektor Hans Blom på pressekonferansen.

Ureglementert håndtert materiale

Mistanken oppsto under kvalitetskontroll av et konkret prosjekt. Mistanken retter seg mot én person som ifølge skolen skal ha håndtert materialet på en ureglementert måte opplyser skolen.

– Denne medarbeideren har ureglementert tatt med seg datamateriale hjem. Vi har vært i kontakt med vedkommende for å få dette utlevert. Vi fikk deler av det underveis, men vi fikk ikke alt. Da gikk vi til tingretten. Vi fikk medhold i at namsmannen kunne hente det ut, sier rektor Blom på pressekonferanse.

Forskeren det gjelder skal ha sagt at han vil samarbeide med skolen for å få klarhet i situasjonen.

– Jeg understreker at vi har en mistanke om juks. Nå må vi først få oversikt over hva som har skjedd, sier han.

– Hvorfor går en så offensivt ut med denne informasjonen?

– Fordi vi vil at den forskningen vi driver med skal være kvalifisert og god. Vi må være sikre på at informasjon er korrekt. Når vi har mistanke om at den ikke er det må vi kalle den tilbake og si fra til alle samarbeidspartnere. Da blir det også riktig å informere pressen, forteller rektor.  

– Vi synes det er veldig uheldig

Det pågår nå et stort arbeid for å finne fram til hva som har skjedd. En konklusjon vil ikke foreligge før i august.

– Hva har mulig juks å si for omdømmet til skolen?

– Vi synes det er veldig uheldig. Vi får se hva som skjer. Vi går nå ut og er åpne og ærlige om hva som har skjedd. Vi prøver å ta tak i saken så raskt vi har fått innsikt i den, sier rektor.

Artikkeltags