(Siste)

Unge som kjøper bolig for første gang, er ekstra utsatt for å gjøre en dårlig handel. Nå kan de få gratis boligkjøperkurs.

– Førstegangskjøpere har et sterkt ønske om å komme seg inn på boligmarkedet og lar derfor ofte følelsene ta overhånd. Det sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst.

Boligkjøperkursene som arrangeres over hele landet skal forhindre at folk kjøper katta i sekken.

– Mange unge vil gjerne bo i attraktive områder og havner i heftige budrunder med korte tidsfrister. Det er en uheldig kombinasjon når du verken har erfaring med boligkjøp eller det å eie en bolig. De har også ofte liten kjennskap til begreper som fellesgjeld, innskudd, lånetakst og boligsalgsrapport, uttaler han.

Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet er lærer på noen av kursene.

– Vi ønsker at kursene skal styrke folks kritiske sans, slik at de er best mulig forberedt til det som trolig er den viktigste handelen i deres liv, sier han.

Å få en stylist til å innrede boligen, er blitt svært vanlig.

– Styling kan sammenlignes med lettkledde damer på bilpanseret, de avleder oppmerksomheten fra det du bør sjekke. Et lite rom får små møbler for at det skal virke større. Gardiner skjuler stygge vinduskarmer, og ripete parkett dekkes med tepper, påpeker Thomas Bartholdsen.

På kurset for unge boligkjøpere lærer man hvilke svakheter eller feil i boligen som kan gi utbedringsbehov som koster både tid og penger. Bad, elektriske anlegg og fukt er gjengangerne.

Forbrukerrådet anbefaler å gå på mange visninger for å få trening.

– Ofte er det mange mennesker der samtidig. Du har også dårlig tid fordi det ofte bare er én visning. Det er en masse inntrykk som skal fordøyes raskt, og det er vanskelig å gjøre gode vurderinger hvis du ikke går systematisk til verks.

Noe av det viktigste som læres boligkjøperkurset er at man må skaffe seg mest mulig dokumentasjon om boligen.

– Selgers egenerklæring og takstmannens vurdering bør leses med lupe. Se særlig etter hint om feil eller mangler. Du vinner sjelden fram med klager på feil som var nevnt i informasjon du fikk lese på forhånd, sier Thomas Bartholdsen hos Forbrukerrådet.

Også positive opplysninger bør dobbeltsjekkes. En kjapp prat med megleren er ingen garanti.

– Etterspør bekreftelse på e-post, så har du mer å fare med i etterkant. Jeg har selv opplevd meglere underslå vedtak om utbygging foran panoramautsikten, eller omtale forhold som problemfrie selv om generalforsamlingens papirer beviser det motsatte, forteller Thomas Bartholdsen.

Førstegangskjøpere mangler ikke bare erfaring i hva de skal se etter når de kjøper bolig, men de vet heller ikke hva det innebærer å være boligeier.

– Hvis du ikke har kunnskap om hva du må forvente å punge ut med til faste utgifter, vedlikehold og utbedringer, er det fort gjort å blakke seg i budrundene og ikke ha nok til de løpende utgifter i etterkant, sier Espen Fuglesang i NITO Takst.

Låner du til pipa for å sikre deg boligen, kommer du i knipe hvis det viser seg at boligen krever dyre strakstiltak, advarer han.

På boligkjøperkurset lærer man blant annet hva man må forholde seg til som boligeier, hva som er farlig i forhold til brann og mulig sikker rømning, de vanligste fuktskadene og kostnader rundt å utbedre eller bytte tak og vinduer, bygge bad og drenere.

– På kurset tar vi også for oss hvilke dokumenter som gir deg gode tekniske opplysninger om eiendommen og gir deg en forståelse for de ulike begrepene innenfor boligsalg, avslutter Fuglesang. (ANB)