(Fredriksstad Blad)

En undersøkelse YouGov har gjort for varehuskjeden Rusta viser at 40 prosent av de spurte velger grønt plastjuletre, mens 2 prosent velger plastjuletre i en annen farge. 22 svarer at de kjøper edelgran til jul, mens 20 velger vanlig gran. 6 prosent svarer «sølvgran, furu eller annet», mens 10 prosent sier at de ikke har juletre i sin husstand.

– Salget har økt kraftig

– Vi har sett en økning i interessen for plastjuletrær i Norge i år, og salget har økt kraftig fra i fjor. Økningen var 33 prosent i november, og i desember ser det også ut til å gå mot en lignende eller enda sterkere økning i forhold til i fjor. Det sier Per Wennerström, forretningsområdesjef for jul i Rusta.

Men ikke alle er like glade for at vi går til innkjøp av plasttrær i stedet for å hente gran, edelgran og furu fra naturen.

– Plasttrærne er produsert av olje, og vi er nødt til å produsere mindre plast, sier Natur og Ungdoms nestleder Gaute Eiterjord til NRK.

Rasmus Hansson, talsperson for Miljøpartiet de Grønne vil også helst ut i skogen og hente sitt eget tre. – Vi har rikelig med fine, levende, norske og kortreiste julegraner. De drysser riktignok litt, men folk har jo feiebrett og støvsuger, sier Hansson.

Halvparten vil ha opp julepynten i november

Nå ønsker vi også det grønne glitrende tre god dag enda tidligere enn før.

Halvparten av det norske folk mener at julepynten bør opp enten i november eller tidlig i desember. Bare 23 prosent av befolkningen mener den bør opp enten bittelille juleaften eller lille julaften.

YouGovs undersøkelse viser også at det er de yngre som er ivrigst på å pynte tidlig, mens de eldre foretrekker å vente til nærmere julaften. 53 prosent av de over 60 år venter med julepynten til det er en uke eller mindre igjen til jul, mens kun 22 prosent av de under 30 pynter i siste liten. (ANB)