Faktisk.no: Ikke sikkert at 1.000 arbeidsplasser gikk tapt på Rygge-nedleggelsen

«FAKTISK IKKE SIKKERT»: Det er ikke sikkert ay tallet over arbeidsplasser som gikk tapt ved Rygge-nedleggelsen var så høyt som 1.000, konkluderer faktisk.no.

«FAKTISK IKKE SIKKERT»: Det er ikke sikkert ay tallet over arbeidsplasser som gikk tapt ved Rygge-nedleggelsen var så høyt som 1.000, konkluderer faktisk.no. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fakta-redaksjonen faktisk.no har faktasjekket påstanden om at 1.000 arbeidsplasser ville gå tapt hvis Rygge-flyplassen ble lagt ned. «Faktisk ikke sikkert», er konklusjonen.

DEL

(Fredriksstad Blad) I forkant av nedleggelsen av Moss lufthavn Rygge i fjor høst, ble det fra mange hold gjentatt at 1.000 arbeidsplasser ville gå tapt.

Her kan du lese hele konklusjonen til faktisk.no om Rygge

Blant annet har flyplassledelsen selv fremholdt at nedleggelsen ville føre til tap av 500 arbeidsplasser direkte knyttet til flyplassen samt ytterligere 500 arbeidsplasser som var indirekte knyttet til flyplassen – og har overfor fakta-reaksjonen redegjort for utregningsmetodene som ble brukt.

– Maksimalt 720

Faktisk.no konkluderer imidlertid med, etter å ha sett på Transportøkonomisk institutts nye beregninger av lokale ringvirkninger, at tallet er langt lavere.

Blant annet tar faktisk-redaksjonen for seg beregninger som er gjort av lokale ringvirkninger for Oslo Lufthavn Gardermoen. Faktisk.no har også snakket med forskningsleder Harald Thune-Larsen i Transportøkonomisk institutt, som med instituttets beregningsmetode kommer frem til at ringvirkningene ved nedleggelsen av den sivile Rygge-flyplassen, maksimalt kan tilsvare rundt 720 sysselsatte lokalt.

«Faktisk ikke sikkert»

Men antallet er langt mindre totalt ettersom trafikken på Rygge stort sett har flyttet seg til Gardermoen og Torp, heter det i konklusjonen – som altså blir «faktisk ikke sikkert» når det gjelder påstanden om 1.000 tapte arbeidsplasser.

Faktisk.no ble startet for noen måneder siden og eies av VG, Dagbladet, NRK og TV 2. Målet er å faktasjekke samfunnsdebatten for på den måten å bidra til et faktabasert ordskifte og hindre spredning av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter.

Den sivile driften på Rygge flyplass ble lagt ned som følge av at Ryanair besluttet å trekke ut baseflyene sine fra Rygge. Argumentet fra Ryanair var at flypassasjeravgiften ble innført, noe som ikke minst har vært et team i denne valgkampen.  

Artikkeltags