Snart åpner to store restparti-butikker i Fredrikstad

ÅPNER I JANUAR: I januar åpner Illebilli i Dikeveien på 1.500 kvadratmeter. Daglig leder Per Nordland i NordicForm Trading, som står bak etableringen, anslår at mat vil utgjøre rundt halvparten av sortimentet.

ÅPNER I JANUAR: I januar åpner Illebilli i Dikeveien på 1.500 kvadratmeter. Daglig leder Per Nordland i NordicForm Trading, som står bak etableringen, anslår at mat vil utgjøre rundt halvparten av sortimentet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Snart blir det flere muligheter til å få kjøpt billig mat fra restpartier i Fredrikstad. I januar åpner Illebilli utsalg av mat og andre varer i Dikeveien. Samme måned kommer holdbart.no på Råbekken.

DEL

(Fredriksstad Blad) – Hele ideen bak er å ta vare på restpartier. I dag kaster vi mye mat og andre varer. Ideen vår er å kjøpe restpartier med mat, klær og andre varer for så å selge dem til lave priser, sier Per Nordland, daglig leder i NordicForm Trading, som står bak det nye konseptet Illebilli.

1.500 kvadratmeter

Hvis alt går på skinner, åpner selskapet dørene til nærmere 1.500 kvadratmeter med restpartisalg i de tidligere Tropehagen-lokalene i Dikeveien. Dette er den andre Illebilli-etableringen til Mysen-selskapet. Den første kom i Mysen i september i år.

Nordland opplyser at matvarer vil utgjøre omtrent halvparten av sortimentet. Resten blir andre varer, såkalte non food-varer.

– Her blir det alt fra mat til klær, glass, porselen, babyutstyr, leker og sportsutstyr, sier Nordland, som understreker at sortimentet vil variere alt etter hva selskapet får tak i av restpartier. Han nevner som eksempel på slike restpartier kjeder som fullstendig skifter profil og dermed sitter igjen med masse varer med den gamle profilen. De kan nå ende med å bli solgt fra paller i Dikeveien.

Mat og klær til Fattighuset

Varene som ikke blir solgt i butikkene i Fredrikstad og Mysen, vil bli gitt videre til Fattighuset i Oslo. Disse deler ut mat og klær til mennesker som trenger det, og Nordberg understreker at alle varene butikken kjører inn dit er i god stand.

– Hver onsdag kjører en egen Illebilli-bil til Oslo med varer til Fattighuset. Selvfølgelig skal vi tjene penger på dette konseptet. Jeg skal ha lønnen min og eierne skal ha utbytte. Men det er ikke noen motsetning mellom det og hjelpe noen som trenger det, sier han.

Ser etter glade ansatte

PALLESALG: Slik ser det ut i Illebilli-butikken i Mysen. Foto: NordicForm

PALLESALG: Slik ser det ut i Illebilli-butikken i Mysen. Foto: NordicForm Foto:

Foreløpig er det ikke ansatt noen i den nye Fredrikstad-forretningen. Men både butikksjef, noen innkjøpere og butikkpersonale skal på plass i løpet av kort tid.

– Vi ser etter glade mennesker som er opptatte av å være hyggelige mot kundene, sier Nordland.

– Hvor mange skal dere ansette?

– Jeg kan ikke gi noe eksakt tall nå. Men i Mysen har vi 18 i en blanding av fast ansatte og deltidsansatte, og den butikken er mye mindre enn denne i Fredrikstad, sier Nordland. Han opplyser at selskapet også er på jakt etter lokale leverandører av lokal mat. I Mysen selges det blant annet slakterprodukter og poteter fra lokale produsenter under eget Illebilli-merke.

Skal selge restmat på Råbekken

ÅPNER I JANUAR II: Holdbart.no selger utelukkende mat og regner med å åpne dørene på Råbekken den første uken i januar.

ÅPNER I JANUAR II: Holdbart.no selger utelukkende mat og regner med å åpne dørene på Råbekken den første uken i januar. Foto:

Nesten samtidig som Illebilli etablerer seg i Dikeveien, åpner holdbart.no på Råbekken. Som Fredriksstad Blad tidligere har skrevet, planlegger selskapet åpning av en butikk på 1.200-1.300 kvadratmeter i de gamle Sverre Bergstrøm-lokalene, der det skal selges mat som kjedebutikkene ellers hadde måttet kaste. Det kan være varer som nærmer seg siste forbruksdato, tørrvarer som har passert «best før»-datoen eller overskuddsvarer. Holdbart.no åpner den første uken i januar.

Nordland mener det absolutt er rom for begge og fastslår at han ikke regner holdbart.no som noen konkurrent.

– Det er kjempefint, det de gjør. Men vi har hvert vårt konsept. De jobber bare med mat. Vi, derimot, er ingen fullsortimentsbutikk i det hele tatt. Vi har ikke på langt nær den bredden. Hos oss kan du finne noe helt annet den ene uken enn du finner uken etter, sier han.

Fikk 400 søknader om jobb

Også styreleder Petter Brovold i holdbart.no har tro på at det er rom for begge. Han regner med at butikken vil være klar den første uken i januar.

– Konkurranse er vi alltid rede for. Dette går nok bra, sier Brovold.

Staben er nå ansatt og vil bestå av 15–20 personer. Brovold opplyser at selskapet fikk inn 400 søknader på jobbene i butikken på Råbekken.

– Og de aller, aller fleste av dem har sagt at de fattet interesse for konseptet på grunn av dette med miljøvennlighet og det med ikke å kaste mat, sier Brovold.

Han har selv ikke vært i Mysen og tittet på Illebillis konsept.

– Men den største forskjellen på oss er nok at de har non-food i tillegg til mat. Mens vi har netthandel i tillegg til utsalgene, sier Brovold.

Selskapet Brovold er styreleder for åpnet sin første forretning på Vestby i fjor. Opprinnelig var planen å få satt i gang i Fredrikstad i høst.

– Vi måtte skyve litt fordi Arbeidstilsynet, der saken ligger nå, var litt på hælene. Men nå får vi jo bedre tid til å få butikken i tipp topp stand enn vi hadde fått hvis vi hadde åpnet i disse dager, sier Brovold.

Artikkeltags