(Fredriksstad Blad)

– Jeg kan bekrefte at angriperen døde. Mannen bar en provisorisk sprengladning som ble utløst og som forårsaket denne grusomheten, sier politisjefen i Manchester, Ian Hopkins, til The Guardian.

Politiet tror selvmordsbomberen var alene om udåden, men identiteten eller motivet er ikke kjent. Det er derfor heller ikke kjent om vedkommende hadde tilknytning til noen ytterliggående gruppe.

– Vi etterforsker dette som et terrorangrep og selv om vi tror at angrepet ble utført av en mann, er vår prioritet nå å finne ut om han handlet alene eller var del av et nettverk, sier Hopkins.

– Vi vil be folk om ikke å spekulere i hvem dette var eller spre navn. Det er en omfattende eterforskning på gang, foreller politisjefen.

Tallet på drepte steg i morgentimene til 22, mens 59 mennesker ble såret i den kraftige eksplosjonen utenfor Manchester Arena, der den amerikanske artisten Ariana Grande akkurat hadde avsluttet en konsert.

Politiet i Manchester bekrefter at det er barn blant de drepte

Konsert

Eksplosjonen skjedde mot slutten av en konsert med Ariana Grande i Manchester Arena mandag kveld. En talsperson sier artisten er i god behold.

Flere meldinger går ut på at eksplosjonen skjedde rett på utsiden av arenaen mens folk var på vei ut fra konserten.

Arenaen kan ta opptil 21.000 tilskuere og er den største innendørsscenen i Manchester. Den er knyttet sammen med Victoria stasjon, som har både tog- og trikkespor. 23 år gamle Grande er for tiden på Europa-turné, og mange unge fans hadde funnet veien til mandagens opptreden.

– Kraftig smell

Norske Jan Morten Haukefær (37) og stedatteren løp for livet ut av Manchester Arena og kom seg i sikkerhet etter det antatte selvmordsangrepet. De to havnet midt i dramaet da det smalt to ganger like etter at Ariana Grande hadde gått av scenen.

– Hun hadde akkurat sunget ekstranummeret «Dangerous Woman», så kom lyset på, og så hørte vi to kraftige eksplosjoner. Da var det en som skrek høyt, og alle begynte å løpe ut, sier Haukefær til VG.

– Jeg skjønte jo ikke noe, datteren min ble veldig redd. Vi tok hendene til hverandre og begynte å springe. Folk hadde panikk, og alle sprang. Det er bare helt ufattelig å tenke på at vi satt der nettopp og så den flotte konserten. Det er helt forferdelig, sier Haukefær på telefon til avisa.

Ingen nordmenn skadd

Vi har så langt ikke informasjon som tyder på at norske borgere er skadd, opplyser pressekontakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet (UD) til NTB natt til tirsdag. UD oppfordrer nordmenn i området til å holde seg orientert via lokale myndigheter og følge deres anbefalinger og råd.

– Vi oppfordrer også nordmenn i Manchester til å kontakte sine nærmeste pårørende i Norge og melde fra om sin status, sier Sehl.

(©NTB)