(Fredriksstad Blad)

Den regionale presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, bekrefter at to personer er pågrepet etter terrorangrepet i Barcelona torsdag ettermiddag.

Han sier tolv mennesker ble drept og 80 såret i angrepet. En varebil ble kjørt i sikksakk inn i en gruppe mennesker på hovedgata Las Ramblas.

Tidligere opplyste myndighetene at 13 personer mistet livet, men dette tallet er altså nedjustert. En kvinne fra Belgia er blant dem som er bekreftet drept.

Politiet har opplyst at to mistenkte er pågrepet etter angrepet. En annen antatt gjerningsperson er skutt og drept av politiet i byen Sant Just Desvern, ifølge avisa La Vanguardia. Det er ikke offisielt bekreftet at denne personen var tilknyttet angrepet.

Islamistgruppen IS har tatt på seg skylden for angrepet via sitt nettsted Amaq. Det melder den amerikanske overvåkingsorganisasjonen SITE Intel Group, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Spanske medier meldte etter angrepet at to mistenkte hadde forskanset seg på en restaurant og tatt gisler. Men dette ble senere avkreftet av politiet.

Lette etter mistenkte

Etter angrepet opplyste politiet at de lette etter til sammen to gjerningsmenn. Bevæpnet politi lette i gater, butikker og kafeer.

En av de mistenkte er en ung mann av nordafrikansk opprinnelse, ifølge avisa El Mundo. Ifølge El Pais har politiet opplyst at de har funnet et spansk pass i bilen som kjørte inn i folkemengden.

Politiet opplyste at de lette etter en mann som er 1.70 meter høy med en hvit skjorte med blå striper.

Ingen indikasjoner på at rammede nordmenn 

Statsminister Erna Solberg (H) kommenterte angrepet på Twitter torsdag kveld.

– Uskyldige rammet av meningsløs terror i Barcelona. Mine tanker går til alle de som er rammet, skrev hun.

Las Ramblas er et område hvor det vanligvis befinner seg mange turister. Det norske Utenriksdepartementet har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av terrorangrepet i Barcelona.

Pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet sier ambassaden jobber for fullt med å kartlegge om nordmenn kan være rammet.

– Vi oppfordrer nordmenn som er i området, om å kontakte sine hjemme, sier Lunde til NTB.

– Hørte folk som skreik

Barcelona er en svært populært turistby, og et yndet reisemål også for nordmenn. Det gjør det ekstra vanskelig for norske myndigheter å få oversikt.

– Det er selvfølgelig krevende. Ambassaden bruker sine kontaktpunkter, som lokalt politi og lokale myndigheter, sier Lunde.

Aage Gramstad fra Sandnes var vitne til hendelsen.

– Vi hørte en bilmotor som ruste. Så hørte vi folk som skreik. Vi kastet oss inn i en sidegate til Ramblaen. Der slapp butikkeiere inn folk og tok ned gitteret, sier han til Stavanger Aftenblad.

Rebekka Kehus (20) satt på en restaurant i området da angrepet skjedde.

– Vi fikk med oss alt av hvordan det så ut etterpå. Skadde folk lå strødd i gata, og mange var blodige. Vi gikk vekk fra området og ringte hjem for å fortelle at vi var uskadd, sier hun til TV 2.

Kilder i politiet forteller at føreren av varebilen flyktet fra stedet til fots. Mange av de såredet fikk behandling av helsepersonell på stedet.