Kanskje er vi mange som ligger der og vaker midt imellom. Kanskje endrer det seg fra år til år, avhengig av varierende omstendigheter. Noen har opplevd noe som gjør det vanskelig hvert år.

Da julefundamentet skulle bygges der i starten av livet, var det noen eller noe som sviktet. Som gjør at lukter, sanger og gjenstander det forventes skal gi glede og forventning heller klusser det til.

Selv har jeg hatt mine unormalt stusslige og krevende julaftener. Dager jeg skulle ønske aldri kom, som jeg bare måtte komme meg gjennom. Hvor ønsket om å kunne trylle bort visse datoer var stort.

I år er det ekstra mye som kan uroe. Krig, ubetalte regninger, virus nok til alle. Kan det være en trøst at det nå er enda flere av oss som ikke matcher julereklame-standarden?

At det er mer fokus på at sånn er livet for mange av oss? Ikke bare en liten gruppe bortgjemt langt der ute i periferien. Og får flere merke at det gis mer? Både økonomisk og i form av den ekstra meldingen eller telefonen noen turte å bidra med, uten å være redd for å være til bry? La oss inderlig håpe det.

Kanskje skal du tørre å ta litt ekstra initiativ i år, enten du føler deg utenfor eller innenfor den vakre idyllen – eller litt begge deler.

For å hjelpe deg selv eller andre. Bruke den fantastiske eller forferdelige julen til å skape litt hverdagsmagi. Et lite glimt av noe godt som får hjertet til å varmes og kanskje til og med boble litt. Noe som kan lagres der inne og dras med langt forbi de tunge datoene. Slå av en ekstra prat med en mer eller mindre tilfeldig der på butikken kanskje. Vise at du finnes eller vise at du ser. Takke ja til den invitasjonen du skvatt litt av eller nesten ikke trodde var reell.

God jul uansett – og lykke til med å få pustet deg gjennom den og bli ferdig eller å nyte i fulle drag årets mest harmoniske øyeblikk. Om du føler deg ensom, er du iallfall ikke alene om det. Og redningen, stor eller liten, kan være et lite vågalt tastetrykk unna.

Og nyter du julen best alene, gjør for Guds skyld det skamløst og med god samvittighet.

Trenger du hjelp / noen å snakke med:

Mental helses hjelpetelefon: 116 123

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

Vold- og overgrepslinjen: 116 006

Kirkens SOS: 22 40 00 40

11611.no (barn og unge) chat

sidetmedord.no chat

soschat.no chat

korspaahalsen.rodekors.no chat

Akutt selvmordsfare: 113

Landsdekkende legevakt: 116 117

Les også

Ensomhet og vanskelige juletider