Julehandel til nye høyder - svenskene venter norsk storinnrykk

JULEHANDEL: Julehandelen for grensebutikkene er enorm.

JULEHANDEL: Julehandelen for grensebutikkene er enorm. Foto:

I en fersk spørreundersøkelse kommer det fram at mer enn hver fjerde nordmann kommer til å ta julehandelen i utenlandske butikker.

DEL

(Moss Avis) – Vi ser for oss en økning i år, sammenlignet med i fjor, forteller markedssjef i Eurocash, Henrik Almqvist og fortsetter:

 – Stadig flere nordmenn kommer til oss for å handle julemat, og i år forventer vi å selge mellom 50–70 tonn med svineribbe, sier han.

Almquist legger til at mange nordmenn begynner å ta til seg noen svenske juletradisjoner også.

– Vi merker at mange nordmenn reiser hjem igjen med både julmust og juleskinka i bagasjen.

Mye å spare

Av undersøkelsen som In Fact har gjort for Eurocash går det fram at de fleste forbrukerne gjør handleturen til en koselig utflukt før jul samtidig som de er sikre på at de vil ikke er i tvil om at det er penger å spare.

– I snitt sparer man mellom 30–40 prosent på å handle dagligvarer på grensen, mener Eurocash. Eurocash har sju butikker langs svenskegrensen, og bekrefter at julen er en av de viktigste handelsperiodene på grensen.

Det er den voksne forbrukeren mellom 45 – 64 år som handler mest i utlandet, ifølge undersøkelsen. Det siste året handlet nordmenn for 15 milliarder kroner i svenske grensebutikker, viser SSB-tall.

Netthandel

I undersøkelsen spør man også om hvor mye av julehandelen man kommer til å handle i utenlandske nettbutikker i år. Her er andelen noe lavere enn for fysiske butikker. Totalt svarer 23 prosent at de vil ta julehandel i utenlandske nettbutikker i år. 350 kroners grensen spiller en tydelig rolle, og 16 prosent av de yngste mellom 18–29 år kommer til å forholde seg til denne grensen når de netthandler.

– Selv om sukkerskatten kan ha noe å si, tror jeg bortfallet av 350 kronersgrensen vil bidra til mer fysisk handel, mener Henrik Almqvist i Eurocash.

Artikkeltags