Gå til sidens hovedinnhold

Stolte tradisjoner for Olsokmarkering

Artikkelen er over 4 år gammel

Olsokfeiring som markerer Olav den Helliges dødsdag, har over 100 år lang stolt tradisjon i Sarpsborg. Førstkommende torsdag er det klart for en felles markering i tre dager til ende.

Olav den hellige ble elvert til helgen 29. juli i 1030, og i løpet av de siste 100 årene har Sarpsborg hatt en stolt tradisjon for Olsokmarkering i det som ofte omtales som Olavs by.

Kulturelt samarbeid

– Olavsdagene samarbeider med Den norske kirke og Borgarsyssel museum om kulturelle arrangementer i denne forbindelse.

Det er prost i Sarpsborg prosti, Kari Mangrud Alsvåg som sier dette til Sarpsborg Arbeiderblad.

I likhet med i fjor skal det som seg hør og bør arrangeres konserter, pilegrimsvandringer, foredrag og Olsokgudstjeneste.

Pilegrimsvandringer

En viktig del av markeringen er nemlig de lokale pilegrimsvandringene på Borgleden, hvor frivillige fra Sta. Maria pilegrimsfellesskap er vandringsledere.

– Pilegrimsvandringen starter torsdag morgen 27. juli og går fra Berg til Ingedal. Det er en veldig flott aktivitet for mange, sier Helene Selvik.

Alt ligger til rette for en meget fin festgudstjeneste også i år.

Kari Mangrud Alvsvåg, prost i Sarpsborg prosti

 

Fredag formiddag legges det til rette for en tilrettelagt byvandring i Kulåsparken med Sarpsborg kirke som mål

Til denne vandringen inviteres spesielt beboere i kommunens bemannete boliger og hjemmeboende med bistandsbehov, opplyser arrangøren.

– Det er diakon Kjersti Tjelle som har hovedansvaret for den biten, sier Selvik.

Fredag 28. juli er det duket for pilegrimskonsert i Sarpsborg kirke, der Dag og Grethe Skottenes vrakgods-skulpturer danner bakgrunnen for en vandring i musikk og poesi.

Vandringen fortsetter lørdag 29. juli, da med strekningen fra Skjeberg kirke til Borgarsyssel museum. Til sammen er vandringen på cirka 18 kilometer, og det settes opp buss fra Sarpsborg til begge strekningene.

– Dagen starter med en kort omvisning i Skjeberg kirke, og det blir gregoriasnks tidebønn av koret St. Olav Vocale. Varaordfører, rådmann Unni Skaar og Therese Thorbjørnsen kommer for øvrig til å delta på lørdagens vandring, sier samme Selvik.

Martin Luther

I tillegg skal årets Olsokmarkering også handle om at det er 500 år siden Martin Luther, og hans kritikk av kirken, som først ble kjent med hans 95 teser i 1517.

Lørdag 29. juli kommer Ruth Danielsen for å holde foredrag om reformasjonsmaleren Lucas Cranach.

– Danielsen er en av de fremste kjennerne på området, uttalte Alvsvåg til SA i juni.

Gudstjenester og konserter

Det er for øvrig mer som skjer på Borgarsyssel samme dag, med blant annet Olsokgudstjeneste i St. Nikolas kirkeruin, hvor Knut Refsdal holder dagens preken og Carl-Andreas Næss med musikere Sarpsborg kammerkor og Det Norske Blåseensemble står for musikken, mens prost Kari Mangrud Alvsvåg leder Gudstjenesten.

– Alt ligger til rette for en meget fin festgudstjeneste også i år, sier Alvsvåg.

Senere samme kveld blir det både musikerbad i Olavskapellet og «konsert i gresset» hvor Åshild Skiri Refsdal med musikere framfører klassiske perler.

Det er også flere arrangementer i flere av de lokale kirkene i løpet av Olsokmarkeringen.

– Det blir noen veldig fine dager, med Olsokmarkering, avslutter Siri Braadland, koordinator for Olavsdagene.

Olsokmarkeringen

Her er et utdrag av Olsokmarkeringens program i Sarpsborg 27. - 29. juli:

Torsdag 27. juli: Pilegrimsvandring fra Berg til Ingedal, kunstvandring i Sarpborg kirke, konsert med Vigdis og Frank Wisur i Olavskapellet.

Fredag 28. juli: Tilrettelagt byvandring i Sarpsborg, pilegrimskonsert i Sarpsborg kirke med Dag og Grethe Skottene og mange flere.

Lørdag 29. juli: Pilegrimsvandring fra Skjeberg kirke,

Borgarsyssel museum: Salg av rømmegrøt i kafeen, Olavs hall, foredraget «Reformasjonen i bilder» i Olavs hall, Olsokgudstjeneste i St. Nikolas kirkeruin med preken av Knut Refsdal (generalsekretær i Norges Kristne Råd), musikerbad i Olavskapellet, «Konsert i gresset» med Åshild Skiri Refsdal og musikere i St.Nikolas kirkeruin

 

Olsok

Olsok eller Olavsdagen er feiringen av Olav den Helliges dødsdag, 29. juli.

Olsok var den viktigste norske kirkefesten i middelalderen.

Det norrøne navnet var Olafsvaka, der vaka betydde «nattlig gudstjeneste før store kirkelige høytider». Det betydde at hovedmarkeringen av olsok fant sted kvelden før 29. juli.

Siden 1930 har olsok vært offisiell flaggdag.

Kilde: Store norske leksikon

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.