FjordkraftligaenFanClub er et av flere nettsteder der supportere møtes til heftig og mer eller mindre saklig diskusjon om norsk ishockey. Nå diskuteres det om lokaloppgjøret mellom Nedre Glomma-regionens to hockeylag er landets råeste. For meg er svaret like enkelt som det er soleklart. Det finnes ikke noe lokaloppgjør i norsk ishockey – eller fotball for den saks skyld – som kan måle seg med kampene der de blå fra Sarpsborg stilles ansikt til ansikt med erkefienden fra «Den andre byen».

Naboer

En og annen hockeyfantast i Mjøs-regionen vil nok ha innvendinger mot påstanden min. De vil mene at klassikeren Storhamar – Lillehammer er like stor. Jeg mener sammenligningen ikke holder helt mål. Fordi et lokaloppgjør er noe helt annet enn når Lillehammer-fansen reiser fem mil til det som en gang het Hamar OL-Amfi for å se en kamp mellom to lag fra to byer. Fordi Mjøs-regionen ikke på noen måte er like mye «ett» som det Sarpsborg og Fredrikstad til sammen er.

Lillehammer mot Storhamar er et heftig Mjøs-derby. En herlig bykamp. Men et lokalderby i ordets rette forstand er er det ikke.

Den gang Furuset og Vålerenga knivet om Oslo-hegemoniet, var det fart på gamle Jordal eller i Furuset-bobla. Men Furuset er ikke lenger den stormakten den var i glansdagene på 1980-tallet, og derfor er de oppgjørene en saga blott.

Nord mot sør

For hva er egentlig et derby?

Vi tar vår gode venn, som oftest ganske så etterrettelige «Wikipedia», i bruk:

«Derby er en betegnelse på et lokaloppgjør eller en kamp mellom to rivaliserende idrettslag, og spesielt i fotball. Det kalles også gjerne et lokalderby eller et byderby. Et derbyoppgjør vekker spesielt stort engasjement, store tilskuertall og sterke følelser. Begrepet brukes over nesten hele verden.

Ordet stammer trolig fra Royal Shrovetide Football, en tradisjonell fotballkamp mellom innbyggerne fra nordsiden og sørsiden av elva i byen Ashbourne i Derbyshire i England. Kampen spilles hver fetetirsdag og askeonsdag, og har trolig vært spilt hvert år siden 1100-tallet».

Nærheten er avgjørende

Det er mange likheter mellom fotballdysten mellom lagene på hver sin side av elva i Derbyshire og hockeykrigen i Nedre Glomma. At elva også skiller Sarpsborg fra Fredrikstad, er bare en liten parentes. Men først og fremst er det én ting som skiller Sparta-Stjernen fra Storhamar-Lillehammer og alle andre lokaloppgjør på øverste nivå i norsk ishockey: Og det beskrives best i ordet nærhet.

Nærhet mellom klubbene rent geografisk. Vi er aldri lenger enn 17 kilometer hjemmefra når vi er i nabobyen.

Nærhet mellom supporterne. Vi deler arbeidsplass, vi er samme familie, vi går på fest sammen, vi møtes rett og slett i alle sammenhenger.

Nærheten mellom samarbeidspartnere og sponsorer. Klubbene slåss i stor grad om de samme pengene, selv om lokalpatriotismen også er stor blant de tradisjonelle, ofte meget trofaste, hockeysponsorene.

I dag er det mer eller mindre umulig å bevege seg ute i Sarpsborg- eller Fredrikstads-samfunnet uten å møte på en bekjent som holder med det «andre» laget i kveld.

Er du ordentlig «uheldig», deler du også ekteseng med ei eller en som egentlig vil kle seg i en pyjamas av feil farge.

Det er dette som gjør et «derby» til et «derby». Det er dette som gjør det så spesielt.

Og det er nettopp derfor følelsene alltid er så sterke når rødt og blått møtes mellom de vantene som omkranser den isparketten som i kveld blir åsted for en herlig gladiator-match.

Bør bli severdig

Stjernen har vært best i de innbyrdes oppgjørene de siste sesongene, vi må innrømme det. Før den ti gikk det nesten en decennium der Sparta gjorde så vondt de ville med Fredrikstad-laget. Men, som alltid i lokaloppgjør, statistikken betyr null, niks og nada i kveld. For disse kampene lever opp til klisjeen om at de lever sitt helt eget liv.

I et ekte lokaloppgjør slår innsats ofte klasse. Vilje kan slå taktiske finurligheter og kampplaner. Og publikums støtte kan bli like avgjørende som tilfeldighetene i ulike nøkkelsituasjoner ute på isen.

Dette gjør kveldens kamp så ekstra spesiell. Fordi det til alt overmål ikke bare handler om to lag med spillere som utmerket godt vet hva et lokaloppgjør betyr i Nedre Glomma. Det er også et møte mellom to knallgode hockeylag. Det bør rett og slett bli en severdig hockey-forestilling.

Så gjenstår det å se om de blå eller røde kan legge nye minner i en allerede velfylt derby-minnebok etter kveldens dyst.

Og hvilke supportere som får det hyggelig når de møter arbeidskolleger fra den «gærne» siden i morgen tidlig.

God kamp!