Gå til sidens hovedinnhold

Om sorg og avskjed under koronakrisa

Artikkelen er over 1 år gammel

Gravferd i krisetid Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et dødsfall, selv om det var ventet, snur for mange virkeligheten litt opp ned. Dagene mellom dødsfallet og gravferdsseremonien oppleves av mange som rare, litt uvirkelige. Man går litt rundt seg selv, sover kanskje dårlig, glemmer ting.

Da kan det være noe godt med det at verden utenfor likevel er som før, det kan gi et fristed i sorgen og kaoset. Venner og familie kan komme innom for en liten prat og en god klem.

Men i disse dager er de naturlige måtene for oss å uttrykke medfølelse på, ikke mulige. Og verden utenfor er ikke som før, folk holder seg hjemme, og mange bærer egne bekymringer om inntekt og egen helse.

For den som har mistet noen nå, kan det nesten være som det uvirkelige og kaotiske kommer i dobbel dose.

Smittevernrestriksjonene fra myndighetene setter også pårørende i en vanskelig situasjon. Det er kun tillatt med 30 deltakere i gravferder – hvem skal man invitere og ikke? Og der det hadde vært naturlig med et stort minnesamvær etterpå, så er det heller ikke gjennomførbart i disse dager.

Det er krevende tider for alle i disse dager, men det er kanskje dobbelt krevende for dere som er i sorg og som har mistet noen.

Det ser vi prestene i Sarpsborg, og vi har dyp medfølelse med dere som opplever dødsfall i disse dager. Jeg vil derfor komme med en todelt oppfordring: Til dere som kjenner noen som er i sorg – våg å ta kontakt, selv om dere ikke kan møtes fysisk. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite. Spør om det er noe du kan bidra med, handling av varer eller andre praktiske ting.

Og til deg som sørger: Vit at dere ikke er alene. Vi i Kirka er her for deg, vi er tilgjengelige for samtaler på telefon. Vær ikke redd for å være til bry. Selv om andre rundt deg sliter på grunn av koronakrisa, er det likevel rom for din sorg. Og selv om dere ikke nå kan invitere til en stor seremoni eller minnesamvær, hvis det hadde vært naturlig, så kan dere invitere til en minnemarkering, f.eks. på avdødes bursdag når verden rundt oss blir mer som før igjen. For det blir den. Men vit at du ikke er alene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.