Gå til sidens hovedinnhold

Omtal byen vår som en stolt gammel industriby!

Artikkelen er over 1 år gammel

Industribyen Sarpsborg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når en har vokst opp med lukter og lyder av en by som levde, da blir jeg sår når sporene blir borte.

Små og store bedrifter og arbeidsplasser satte sitt preg på dagliglivet i byen vår. Vi våknet opp hjemme i Torsbekkbakken med fløyten fra Pappen kl. 07. Pappaen til Mette og Svein hadde allerede gått på jobben og mange med ham. Folk til og fra arbeidet var det daglige bildet og et hyggelig bilde. Det var trygt og godt.

Pappen brant i februar 1953 og det satte et stort spor i et barnesinn. Det var mørkt og kaldt! Jeg hadde kusma og lå i sengen til mamma og pappa. Store pappflak fløy gjennom luften fra Pappen som brennende lys. Hele bygningen ble et stort is-slott med dramaet som bakteppe.

Nå brant det igjen i Olav Haraldssonsgate, men denne gang helt i den andre enden. Vatvedt industrilokaler ble denne gangen offeret. Bygningen var tom og ingen mennesker kom til skade.

Neste dag kunne vi lese i SA at nå var det bare å jevne det hele med jorden, mente utbygger. Vatvedts historie og plass i byen vår er lang og betydningsfull. Bygningene ligger midt i sentrum, er gamle, «vakre» og rommer masse historie og er de eneste vi har igjen av industribygg så sentralt.

Jeg personlig jobbet som politiker og var ivrig på, til tross for nytt bygg med leiligheter og butikk, så skulle det være tydelige spor av at det her hadde vært en av byens stolte og spennende industrier. Det ble også tatt med i planene.

Allerede dagen etter brannen, var utbygger på banen klar til å fjerne alt. Heldigvis var kommunen klar og tydelig på at utbygger måtte følge lover og regler, slik at riving dagen etter ikke var aktuelt.

Hva har vi igjen av vår stolte industriby? Borregaard og Bryggeriet er der. De ligger også der de alltid har ligget. Håper at kommunen har god kontakt med bedriftene, slik at den gjør sitt til at bedriftene får muligheter til å utvikle seg videre.

Dette må ikke bare gjelde de etablerte bedriftene. Det må også legges til rette for nye bedrifter som ønsker å etablere seg, slik at kommunen til enhver tid har et tilbud på ferdig opparbeidede næringsarealer.

Vi føler nok at da Peterson flyttet til Halden, så var det ikke godt nok jobbet fra kommunens side.

Borregaard og Bryggeriet har vært her siden 1888 og 1855 og selvsagt satt dype spor i byen og på kommunens utvikling. Bedriftenes historie og politikk bærer preg av at de er i tiden og tenker fremtid. Borregaard er verdens-førende, og forsker stadig på nye produkter ut fra tømmerstokken. Det er en «reise» vi ser og som gjør oss alle stolte.

Bildeserie

Se skadene etter Vatvedt-brannen

Bryggeriet, byens eldste bedrift, har loset seg igjennom utfordringer, tider og krav. Jeg mener at vi alle må gjøre vårt til at produktene selges. Alle må nyte bløtkake og bokkøl «hver dag».

Det er tragisk med brann, men det må ikke gå ut over de planene som tross alt er lagt. Når «spor» av hva som opprinnelig har vært på steder blir beholdt, og nye bygg kommer opp, da blir områdene mer spennende og attraktive.

Slike områder finnes det mange, mange eksempler på i landet vårt, og her må politikerne våre forstå sitt ansvar og sin plikt.

Til sist! Omtal vår kommune og vår by som STOLT gammel industriby. For det er det Sarpsborg er!

Kommentarer til denne saken