Som jeg har skrevet før, er jeg en patriotisk innflytter. Jeg trives veldig godt i Sarpsborg etter at jeg har bodd her i mer enn 45 år. Særlig setter jeg pris på alle de hyggelige menneskene i byen.

Men mange avgjørelser som blir tatt i kommunen når det gjelder utbygging og riving er i ferd med å utvikle Sarpsborg til en by de fleste av oss som bor her ikke vil ha. Jeg er ganske oppgitt over at utallige klager ikke blir lyttet til.

Den gangen rådhuset ble bygget, ble jeg så glad. En flott bygning tilpasset beliggenheten og miljøet rundt. Når du så opp mot parken, kirken, rådhuset og Kulås, var det harmoni.

Les også

Tusen takk til Tea Onsager!

Men hva har skjedd nå? Den nye boligblokken ødelegger bildet totalt. Den får rådhuset til å ligne en gjærdeig som noen har klappet sammen. Det nye bygget er for høyt, men først og fremst ligger det altfor tett inntil fontenen og rådhuset. Leilighetene blir sikkert fine, men bygget har også en trist fasade. «Kulås Hage», navnet er jo pent, skjønt ganske misvisende, selv om det kanskje blir litt gress og noen små busker innimellom.

Les også

– Tomme løfter fra kommunen

Så har vi Dronningensgate 45. En av Sarpsborgs flotteste eiendommer. Huset skal rives, og vi skal få en boligblokk i stedet. Hvem kan godkjenne noe sånt? Huset og hagen burde ha vært vernet.

Nederst i Storgaten er det bygget flere, nye leilighetskomplekser. Fasadene er mørke og triste, så bygningene mest ligner svarte likkister langs veien.

Tilbake til trærne i Balders gate. I det siste avisinnlegget mitt påpekte jeg løftebrudd fra kommunen, fordi ingenting er gjort med gaten siden vandaliseringen og nedhuggingen av trærne skjedde. Da trærne sist vår begynte å komme opp igjen, ble det sprøytet gift på dem. Likevel greide de å vokse seg meterhøye, og vi beboere gledet oss over litt grønt i asfalten. Så kom kommunen med motorsagen igjen.

Les også

– Balders gate skal bli et gatetun

Gjennom SA fikk jeg vite at løftet om ny beplantning ikke bare var tomme ord; Balders gate skulle bli et gatetun. Men hvor er de planene, hvis de i det hele tatt eksisterer? Hvorfor er den ene halvdelen av gaten oppgradert med nytt fortau hvis det likevel skal lages et gatetun?

I Sarpsborg, med sin stolte historie, bør vi gjøre alt vi kan for å ta vare på det gamle og bevaringsverdige, og få ny bebyggelse til å passe inn i et helhetlig miljø.

Les også

Trærne i Balders gate

Bildeserie

BILDER: Se den enorme utviklingen av kvartalet i Sarpsborg sentrum