Lillehammer - Sparta 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)

Sparta var store favoritter på forhånd men trengte en snau periode på å få den første nettkjenningen i oppgjøret i Eidsiva arena. Da sluttsignalet lød stod det 1-4 på tavla og Sparta hadde gjort akkurat det de trengte for å få med seg alle poengene hjem til Sarpsborg.

Kampene mot Lillehammer blir svært sjeldent særlig vakre. Til det er Lillehammers defensive tilnærming til kampene for dominant. Når laget nå i tillegg har sendt omtrent alle profilene sine ut dørene i Eidsiva arena blir det om mulig enda "verre". hjemmelagets "gameplan" er å tette midtsonen og å dra ned tempoet i kampen. Når Sparta gikk rett i baret i første periode ble det en langtekkelig opplevelse.

Heldigvis rakk det å bli sarpejubel før den første hvilen. I underkant av to minutter gjenstod av perioden da Kristian Jakobsson dro seg inn foran Lillehammers mål. I stedet for å avslutte selv valgte han å spille pucken videre til Håvard Salsten som scoret sikkert.

Heldig redusering

Hva som ble sagt i pausen er ikke godt å vite, men Sparta-laget som tok fatt på andre periode virket i alle fall betydelig mer påskrudd. Så skulle det også bare gå drøye tre minutter av midtperioden før Trym Østby serverte Maksims Ponomarenko på utsøkt vis. Ponomarenko fikk god tid til å prikkskyte inn Spartas andre scoring.

Lillehammer reduserte etter at dommeren forstyrret en spartaklarering. Pucken havnet hos Jakop Leibnitz som scoret hjemmelagets første og etter hvert eneste mål denne kvelden. Scoringen var forøvrig ungguttens første i Fjordkraftligaen.

Før pause rakk Spartas Parker Bowles og Lillehammers Stein Andrè Hagen å gi publikum valuta for inngangspengene da de bød opp til dans. Den korte nevekampen endte nok uavgjort, men begge kamphanene måtte gå i garderoben.

Spartas Sebastian Selin gikk også av isen i løpet av midtperioden uten at årsaken til dette er kjent i skrivende stund.

Full kontroll

Den tredje perioden ble en ren transportetappe der Sparta kontrollerte kampforløpet. Vetle Salsten og Emil Lundberg scoret hvert sitt mål og kampen endte til slutt med en fullt fortjent Sparta-seier.

Lørdag venter Stavanger Oilers i en tidlig seriefinale i Sparta Amfi. Til denne kampen bør det bli rift om billettene. Stavanger Oilers vant forøvrig sin kamp mot Ringerike 4-0. Dermed er det fortsatt seks poeng som skiller Oilers på første og Sparta på andre plass på tabellen. Sparta har imidlertid to kamper mindre spilt og kan med seier på lørdag få et alle tiders utgangspunkt for å koble et lite grep om serieinnspurten.

Slik så vi kampen mellom Lillehammer og Sparta:

60.00 Kampen er slutt.

59.47 Mål! 1-4 Emil Lundberg setter spikeren i kista. Pasningen kommer (selvsagt) fra Kristian Jakobsson.

35 sekunder igjen. Reichenberg skyter. Normann holder

1.25 igjen av den tredje perioden. Pucken har ikke vært ute av Spartas sone

Rønningen "legger" pucken på Spartas mål. Normann blokkerer.

Dropp i Spartas sone

57.35 Timeout, Lillehammer

Lillehammer har tatt ut keeper. Spiller 6 mot 5 de siste minuttene. 2.25 igjen nå.

Lillehammer med et par halvsjanser, men det har ikke vært fare på ferde så langt i tredje periode. Straks tre minutter igjen av perioden

Flere av Lillehammers spillere har hatt ekstremt mye istid. Spennende å se om laget har energi til en sluttspurt eller om Sparta kontrollerer denne kampen inn.

Sju minutter igjen av tredje periode nå

Flott å se spartaspillere kaste seg for å dekke skudd!

Over halvspilt tredje periode. Sparta ser ut til å ha grei kontroll på dette oppgjøret

47.28 Mål! 1-3 Vetle Salsten vinner pucken ved droppsirkelen. Salsten gjør et par frekke dragninger før han kan sette pucken i tilnærmet åpent mål. Fin- og viktig scoring!

Ponomarenko er "het". Demonstrerer fine håndledd når han tråkler seg inn mot Lillehammers mål, men dommer blåser tidlig for blokkering.

Vetle Salsten tar seg inn foran Lillehammers mål, men målbåret går ut av stilling

40.00 Start 3 periode Sparta må stokke om litt i rekkene ettersom både Bowles og Selin forsvant ut i midtperioden

40.00 2 periode er ferdig. Sparta tok umiddelbart grep om kampen i midtperioden og det skulle bare ta drøyt tre minutter før Maksims Ponomarenko satte inn kveldens andre Sparta-mål. Etter en lang sekvens i Lillehammers sone havnet til slutt pucken hos Ponomarenko, som fikk god til til å sikte før han satte pucken kontant i nettet bak Daniel Ingvaldsen i Lillehammers mål.

Sparta beholdt initiativet i kampen etter scoringen og hadde bud på både ett og to mål til . I stedet var det Lillehammer som fikk en sjelden kontringsmulighet etter at Markus Fagerudd hadde rotet bort pucken på offensiv blå. Jakop Leibnitz avsluttet først èn gang, men bommet. "Returen" gikk via dommer og tilbake til Leibnitz som scoret sikkert.

Lillehammer fikk ny energi av scoringen og kunne ha straffet Sparta ytterligere før pause. Sparta går imidlertid til den andre hvilen med ettmålsledelse men må "opp i ringa" i den tredje om ikke ett eller flere poeng skal bli igjen i nordenden av Mjøsa. En svak bortekamp så langt av Sparta, som ikke evner å sette øke tempoet i matchen, men hele tiden lar seg "lure" av et defensivt hjemmelag.

Lundberg tester Ingvaldsen med 18 sekunder igjen på klokka. Ingvaldsen holder pucken i fast grep.

37.28 Så er det "dans på lokalet" Spartas Parker Bowles og Lillehammers Strein Andrè Hagen barker sammen og setter etter hvert kursen mot hver sin garderobe.

5+liten disiplinærstraff på begge to


35.26 Mål 1-2 Lillehammer reduserer. Scoringen kommer etter at Markus Fagerudd har gått seg bort i offensiv sone. Lillehammers Jakop Leibnitz kommer alene men bommer på første skuddforsøket. Pucken går via dommeren og tilbake til Leibnitz som ikke gjør samme feil på nytt. Den var sur, Sparta!

Lillehammer er fulltallige

Sparta parkerer i Lillehammers sone, men klarer aldri å skape de helt store farlighetene

31.09 Utvisning, Lillehammer. Lillehammers keeper, Daniel Ingvaldsen får 2 min for farefullt spill med høy kølle

30.00 Ti minutter passeres av midtperioden. Kvaliteten på oppgjøret er mildt sagt varierende, men Sparta har koblet grepet.

Det hadde vært interessant å være flue på veggen i Sparta-garderoben i pausa mellom første og andre periode. Sparta har løftet seg mange hakk!

23.16 MÅL! 0-2 Maksims Ponomarenko får all verdens tid og setter pucken kontant i garnet. Fin start på midtperioden for Sparta. Trym Østby får assistpoeng.

20.00 Start 2. periode

20.00 Slutt, første periode Det er absolutt ingen stor hockeykamp vi er vitne til. Lillehammer spiller på det enkle, tetter midtsonen etter beste evne og prøver å ta vare på sjansene de får. Sparta spiller omstendelig og har på ingen måte klart å skremme hjemmelaget. Frem til Salstens scoring på tampen av perioden var det Lillehammer som skapte de fleste sjansene. Med tanke på lagenes utgangspunkt foran dette oppgjøret er det naturlig å hevde at Sparta er sin egen største fiende. Med normalt fokus og innstilling skal Sparta greit få med seg alle poengene i kveld. Det betinger imidlertid at samtlige spillere hever seg ett hakk eller to i midtperioden. Spillere som Reichenberg og Rønningen har mer enn nok kvalitet i seg til å gjøre kvelden sur for Sparta.

18.18 MÅL! 0-1 Sparta får snurr på Lillehammer. Jakobsson trekker seg inn foran Lillehammers mål, men i stedet for å avslutte selv spiller han pucken tvers over til Håvards Salsten som enkelt kan sette inn Spartas første mål for kvelden.

Snart to minutter igjen av første periode. Sparta har kun seks skudd på mål så langt.

Sparta er fulltallige. Lillehammer skapte i grunn ingenting i dette overtallsspillet heller.

15.15 Utvisning, Sparta. Jesper Martinsen Lilleberg 2 min, holding.

Sparta er fulltallige.

11.58 Utvisning, Sparta. Martin Grönberg 2 min, tripping

Lillehammer med litt trykk mot Sparta nå. Normann er med.

Lillehammer kommer to mot en. Ellingsen velger å skyte, men hadde med seg Eidsa. Normann hadde ingen problemer med Ellingsens skudd.

10.00 Først er det Østby som styrer pucken like utenfor. Pucken ender etter hvert opp hos Ponomarenko, men Lillehammers keeper er med på notene.

Reichenberg lader kanonen, men Jessesen "står i veien". Pucken går rett opp i lufta og ut over pleksiglasset. Straks halvspilt første periode.

Jakobsson og Lundberg kombinerer. Lundberg prøver "kjøkkenveien", men uten tellende resultat.

05:00 Lagene har ett skudd hver på mål så langt

De første tre minuttene er unnagjort. Ingen av lagene har vært i nærheten av noe som helst så langt

00:00 Kampstart

Det nærmer seg kampstart i Eidsiva arena på Lillehammer.

SISTE: Spartas lagoppstilling:

Målvakt: Tobias Normann

Førstefemmer: Jonas Meisingset, Marcus Fagerudd, Emil Lundberg, Håvard Salsten og Kristian Jakobsson.

Andrefemmer: Miihkali Teppo, Niclas Jessesen, Sebastian Selin, Martin Grönberg og Parker Bowles.

Tredjefemmer: Maksims Ponomarenko, Robin Soudsky, Sondre Ahlsen, Henrik Knold og Eirik Børresen.

Fjerdefemmer: Jesper Martinsen Lilleberg, Paulus Gintautas, Magnus Nilsen, Trym Østby og Vetle Salsten.

Kveldens dommerteam:

Per Gustav Solem og Petter Bjerkan Bakken (hoveddommere)

Håvar Dahl og Marius Sandnes (linjedommere)

Sparta har fortsatt godt heng på Stavanger Oilers i toppen av Fjordkraftligaen. Med to kamper mindre spilt innehar Sparta fortsatt andreplassen, seks poeng bak Oilers. Vålerenga ligger på tredje plass og har i likhet med Sparta spilt inn 73 poeng.

Rekord

Sparta har holdt nullen de to siste kampene. Kampen mot Stjernen var den niende kampen Sparta spilte uten å slippe inn mål denne sesongen. Den tidligere klubbrekorden ble slått i lørdagens oppgjør mot Frisk Asker.

Niklas Roest og Jonas Holøs er fortsatt uaktuelle på grunn av skader. Utover dette stiller Sparta med samme tropp som mot Stjernen tirsdag

Trøbbel

Kveldens motstander kjemper en durabelig kamp utenfor isen og har sendt klubbens mest profilerte spillere på dør. En av de som har funnet seg nye klubber er sarping og keeper Trym Gran. Unggutten signerte nylig for Storhamar. Lillehammer trodde lenge at den tidligere Storhamar-målvakten Oskar Östlund skulle ta plass mellom stengene, en like før de siste detaljene i kontrakten var på plass forsvant svensken til Rungsted i dansk hockey.

På den positive siden fikk Lillehammer tilbake Alexander Reichenberg fra skade da Ringerike ble slått på straffer i forrige serierunde. Før seieren mot Ringerike stod Lillehammer med ni strake tap.

Lillehammer ligger i et slags ingenmannsland på sjuende plass på tabellen med 43 poeng. Avstanden opp til Frisk Asker er på 23 poeng og ned til Manglerud Star er avstanden 17 poeng.

Sparta kommer til Lillehammer som soleklare favoritter. Du følger kampen her på SA.no fra klokken 18.30

Runden:

Stavanger Oilers - Ringerike (18.00)

Lillehammer - Sparta Sarpsborg (18.30)

Stjernen - Storhamar (18.30)

Grüner - Manglerud Star (18.30)

Frisk Asker - Vålerenga (19.00)