Ordførerkabalen

Sarpinger må våge å satse på en kvinnelig ordfører, skriver Steinar Haakenstad i SaFoSa - som har Vibeke Nilsen som sin ordførerkandidat. (Foto: Thomas Andersen)

Sarpinger må våge å satse på en kvinnelig ordfører, skriver Steinar Haakenstad i SaFoSa - som har Vibeke Nilsen som sin ordførerkandidat. (Foto: Thomas Andersen)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Valg 2019 Vi nærmer oss dagen hvor Sarpinger skal avgjøre den lokale politiske hverdagen for de 4 neste årene. Spesielt viktig er det denne gang da det kommende bystyret vil få avgjørende makt til å bestemme dette århundrets viktigste avgjørelse for Sarpsborg. Det er nå eller aldri i jernbanesaken.

Det endelige valgresultatet er det ingen ting å få gjort noe med. Her er kommunens innbyggere helt totalt suverene og gir ingen muligheter for forhandlinger.

Men så, etter avgjørelsen er tatt, kan resultatet åpne for muligheter til intense forhandlinger mellom partiene. Her kan det bli kjøpslått, samarbeidet, eniggjort og forhandlet om medlemmer i komiteer, utvalg, råd og ikke minst om ordførerplassen.

Med så mye usikkerhet, taktikkeri, strategi og opparbeidet positiv/negativ erfaring fra inneværende periode, er det langt ifra sikkert at ordførerplassen oppnås på walkover og gammel rutine.

Kanskje har enkelte partier allerede gjort sine første tilnærmelser til en annen part?

Så, er det spennende å leke med tanken på hva innbyggerne i Sarpsborg hadde ment dersom det var DE som kunne få bestemme hvilken person som skal drive ordførerkontoret i de 4 neste årene. Som Sarping har jeg noen særdeles ukvalifiserte tanker om det.

Jeg tror for det første at, etter over hundre år med en mannlig prøveperiode, kan det endelig være åpent for å vurdere en kvinnelig ordfører. I nåværende periode er 120 av Norges kommuneordførere kvinner. Dette utgjør 28 prosent og er en økning på 6 prosentpoeng fra valget i 2011. Kan Sarpsborg medvirke til at denne økende tendensen fortsetter?

Ikke umulig. Dersom vi først skal skifte ut over hundre år med Arbeiderpartiets mannsdominans kan det godt være at sarpinger våger å satse på en dame.

Er virkelig mangelen på kvinnelige ordførere i praksis et bevis på at kvinner ennå ikke er en naturlig eller likestilt del av vårt lokale demokrati? Sarpsborgs nærdemokrati bør være bygget på raushet, åpenhet og tillit. Det er, med sannhet å melde, ikke særlig raust om maktpersoner eller maktpartier ikke er tillitsbyggende eller åpne for nye personer/gruppers plass i demokratiet. Raushet, åpenhet og tillit kommer ikke av seg selv. Vi må stadig utvide demokratiet. Det må vi sarpinger våge å kjempe for.

Jeg tror at Sarpinger først og fremst ønsker en ekte sarping i ordførerstolen. Personen bør kunne beherske, utføre og forstå det lokale språket. Forstår man ikke språket forstår man heller ikke sarpingers innerste sjel og gemytt. Mye av ordførerens jobb burde inneholde omtanken for sine innbyggere. Å preke me’ og å skjønne sæ på følk’ er en uvurderlig kvalitet. En ordfører må ha evnen til å møte hvem som helst, selv om samtalen kommer rett fra levra. En ordfører med en fremmed dialekt har et klart drawback.

Så må ordføreren ha stedlig kunnskap. Dette gjelder så vel både den historiske som den geografiske kunnskapen.

Sarpsborg er Olavs by. Det var han som kom opp elva og fant det unike stedet. Vi kjenner til og med hvilken voll han befestet seg. Hvem som helst kan lese seg til denne kunnskapen. En ekte ordfører fra Sarpsborg har vært her på klassetur allerede i barneskolen.

Hos en ekte innfødt ordfører i Sarpsborg ligger stedskunnskapen latent til navn som England, Ninive, Gåsa, Frankrike, Thøgersenbukta, Kalakroken, Ørrettdammæne, Moa, Bæll’n, Pæddekummen osv.

Det er slike rotfester som til slutt skiller en ekte sarpeordfører fra en hvilken som helst ordfører. Den rent praktiske og tekniske delen av ordfører-jobben er mulig for alle ordførerkandidater å tilegne seg. Derimot er det den personen som har sitt sarpehjertet langt på utsiden av drakta som vi sarpinger etterspør.

Vi er særpingær alle sammen, vi er født på hellig jord

Vi er byen, vi er laget, vi er søster, vi er bror

Når du er særping, ekte særping, da er du særping te du dør.

I det nærdemokratiske partiet Sammen For Sarpsborg er vi overlykkelige og stolte over å ha en av valgets beste ordførerkandidater. Dersom du ser SA presentasjonen av Vibeke Nilsen vil du umiddelbart forstå hvorfor du skal stemme på SaFoSa og vår ordførerkandidat. Et slikt ordføreremne har ikke Sarpsborg sett i manns minne.

Stem på SaFoSa, kryss av for Vibeke Nilsen (eller gi henne din slenger) og bli med i dette teamet som vil ta Sarpsborg inn i framtiden. Du, vi, folk i gata og det lokale folkedypet; det er vi som er sarpinger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken