Gå til sidens hovedinnhold

Østfold ble en del av Viken

Artikkelen er over 4 år gammel

Et knapt flertall på Stortinget sa torsdag ja til den foreslåtte kommune- og regionreformen. Det betyr at Østfold, Akershus og Buskerud slås sammen til regionen Viken.

Fylkesordførerne vil nå avvente høstens valgresultat før de starter eventuelle forhandlinger om innhold og arbeidsoppgaver i en ny region.

- Stortingets vedtak ble som forventet, og det har vi selvsagt full respekt for. Så har vi diskutert dette med de andre fylkesordførerne. Foreløpig er vi enig om å vente med å starte den store fusjonsprosessen til etter Stortingsvalget, sier fylkesordfører Ole Haabeth i Østfold fylkeskommune til fylkekommunens egen nettside.

Det er de fire partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti som er enige om en kommune- og regionreform, der mange av landets kommuner og fylker skal slås sammen til større enheter. De fire partiene sikret flertall under Stortingets behandling torsdag.

Fornuftig å vente

Men ettersom motstanderne på Stortinget også er mange, er det foreløpig uvisst om et eventuelt regjeringsskifte til høsten vil få innvirkning på torsdagens vedtak.

- Vi innretter oss etter det Stortinget bestemmer, og skal være konstruktive bidragsytere. Men jeg tror alle skjønner at det nå ikke gir mening å starte store prosesser som kan bli endret etter kort tid som følge av valgresultatet. Derfor er det fornuftig å vente noen måneder, uttaler Haabeth på Østfold fylkekommunes nettsted.

Står Stortingets vedtak seg også etter valget i september, vil det nye Norges-kartet fra 1. januar 2020 vil bestå av 354 kommuner og 11 regioner. En av disse nye regionene vil altså bli Viken - der fylkeskommunene Østfold, Akershus og Buskerud sammen skal etablere en storregion med 1,4 millioner innbyggere.

 

Politikerne sa nei til avtale

Østfold, Akershus og Buskerud var i høst i forhandlinger om å etablere Viken. Forhandlingsutvalget i fylkene ble i november enige om en historisk avtale som blant annet fordelte oppgaver imellom de tre fylkene.

Da fylkestinget i Østfold sa nei til dannelsen av regionen Viken i fjor. Det samme ble utfallet i Akershus, mens fylkestinget i Buskerud sa ja.

De nye regionene

  • Telemark og Vestfold blir én region
  • Buskerud, Akershus og Østfold blir regionen Viken.
  • Aust-Agder og Vest-Agder blir regionen Agder.
  • Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag blir regionen Trøndelag.
  • Hedmark og Oppland blir til region Innlandet.
  • Hordaland og Sogn og Fjordane blir til region Vestlandet.
  • Troms og Finnmark slås sammen til én region.
  • Møre og Romsdal, Rogaland, Nordland og Oslo består som i dag.
  • Sammenslåingen av Trøndelag er alt vedtatt, med virkning fra 1. januar 2018. De øvrige endringene skal tre i kraft fra 1. januar 2020.

Kommentarer til denne saken