(Moss Avis)

– I forbindelse med øvelse Oslofjord vil det i uke 38 være kampfly stasjonert på Luftforsvarets base Rygge. Opptil ni F-16 vil være til stedet på Rygge og ha sin base ut derfra, til øvelsesområder i Østfold, Vestfold og Telemark, til støtte for bakkestyrkene, sier talsperson for Luftforsvaret major Stian Roen.

Etter planen vil det også lande og ta av F-35 på Rygge for første gang, men disse skal være stasjonert på sin hjemmebase Ørland flystasjon under øvelsen. Øvelsen vil hovedsaklig pågå i tidsrommet fra 15 til 22.

– Det vil derfor kunne forventes økt aktivitet fra Luftforsvarets base Rygge, i tillegg til den vanlige aktiviteten med helikoptrene Bell-412 og Sea King, sier Roen.

En viktig del av øvelse Oslofjord går på hvordan man tar imot allierte styrker i denne delen av landet, og hvordan man sørger for at de kommer dit de skal samtidig som sikkerheten til befolkningen skal ivaretas, skriver Forsvarets forum.

– Det er en ganske krevende logistikkoperasjon for å få alle disse puslespillbrikkene på plass. Denne delen av Norge er ikke direkte i krig, men i scenarioet har vi spilt inn at vi merker at det er en veldig spent situasjon, sier oberstløytnant Bjørn Thore Bech, som er sjef for Oslo og Akershus Heimevernsdistrikt 02 og leder øvelsen, til nettsiden.