Gå til sidens hovedinnhold

På tide å ta helsegrep i Sarpsborg?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det skrives og diskuteres mye om mangel på ressurser og kapasitet i helsetjenesten i kommunen vår, men det snakkes lite om «etterspørselssiden». Etterspørselen etter helsetjenester er ingen konstant faktor, selv ikke under en pandemi, og her kan du og jeg - og ikke minst ordføreren og politikerne, ta enkle grep.

Folkehelsen er også summen av hva hver enkelt gjør for å ivareta egen helse, og her er vi mange som kan gjøre litt mer. Koronapandemien, hjemmekontor og digitale møter bidrar til at vi går glipp av hverdagsmosjonen.

Vi stoler på Helsedirektoratets anbefalinger når det gjelder smittevern, så hvorfor følger vi ikke direktoratets anbefalinger om å holde oss i fysisk aktivitet? Helsedirektoratet anbefaler at alle voksne, også eldre voksne, bør trene med høy intensitet i minimum 75 minutter per uke.

LHL har nylig lansert Hjertekampen, et 6-ukers trenings- og kostholdsprogram hvor tre halvtimesøkter i uka vil gi deltakeren bedre hjertehelse.

Dere politikere er gode på regnestykker, og her er skal dere få et enkelt et: hva blir helseeffekten dersom 10, 20 eller 50 prosent av kommunens innbyggere sørger for å komme i bedre fysisk form før påske? Det er vitenskapelig bevist at styrket hjertehelse (kondisjon) reduserer den enkeltes risiko for å utvikle flere alvorlige livsstilssykdommer. Når folk kommer i bedre form så synker etterspørselen etter helsetjenester. Helsegevinsten fører også til redusert sykefravær, noe som burde interessere både arbeidsgivere og ansatte.

Og det beste av alt: kommunen trenger ikke å bevilge en eneste krone - dette er gratis.

Som leder av LHLs lokallag i Sarpsborg så deltar jeg selvsagt i Hjertekampen. Spørsmålet er om jeg vil se ordføreren og kommunepolitikere på en av mine tre ukentlige økter? Treffer jeg en lett andpusten bedriftsleder eller to på tur i skogen?

Jeg oppfordrer alle, ikke minst politikere og bedriftsledere, til å laste ned trenings- og kostholdsprogrammet Hjertekampen (app). Om noen uker vil det sikkert bli publisert en statistikk som, per kommune, viser hvor mange prosent av oss som deltar. La oss slå nabokommunene!

Kommentarer til denne saken