Gå til sidens hovedinnhold

Pensjonistpartiet bør få en beklagelse

Artikkelen er over 2 år gammel

Meningsmåling Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sarpsborg Arbeiderblad presenterte en meningsmåling rett før valget. Overskriften var «Kraftig smell for Høyre en uke før valget». Det viste seg at overskriften var relevant, treffende og riktig.

Det ligger i sakens natur at det er mer interessant å opplyse om hva som er i ferd med å skje med et stort opposisjonsparti enn å melde om hva som skjer med et lite parti med kun en representant.

Rent matematisk er det likevel et parti som i meningsmålingen går på en langt kraftigere smell enn hva Høyre så ut til å kunne gjøre. Et av partiene hadde ifølge meningsmålingen mistet mer en 2/3 av stemmene siden forrige valg og også nøyaktig 1/3 av sine stemmer siden forrige måling.

Av meningsmålingen og slik denne var presentert, var det tilnærmet 100 prosent sikkert at en stemme til Pensjonistpartiet under årets valg ville være bortkastet. Det må antas som svært sannsynlig at denne opplysningen kan ha ført til at noen valgte å gi sin stemme til et parti som faktisk kunne bety en forskjell ved valget. Det så det ikke ut til at Pensjonistpartiet ville gjøre.

Pensjonistpartiets leder fremsto også som en representant for uttrykket «It aint over until the fat lady sings» Uttrykket har sin opprinnelse blant fargede baptister i USA der troen på Guds mulige inngripen er stor. Litt karikert fremstilt er poenget med uttrykket at de holder fast i at Gud kan reise den døde til live igjen. Håpet er derfor ikke ute før etter at kisten er senket ned i jorden og etter at «The Fat Lady» har sunget Amazing grace.

Så har vi altså fått fasiten. Pensjonistpartiet gikk frem fra forrige valg og var på tur til å kunne få ikke bare ett men to mandat.

Når man har ringt 600 personer og fått et svar, så har man fått svar. En meningsmåling er bare en meningsmåling. Det ligger usikkerhet i en meningsmåling.

I dette tilfellet opplyses det at usikkerhetsmarginen er 0,9 prosent for Pensjonistpartiets tilfelle. Det betyr at når meningsmålingen viste 0,8 prosent så kunne det likevel være at Pensjonistpartiet i beste fall likevel kunne så mye som 1,7 prosent av stemmene. Fasiten er at Pensjonistpartiet fikk 2,6 prosent av stemmene, frem 0,1 prosent fra forrige valg og de fikk 1 mandat.

At meningsmålingen ikke stemte helt med valgresultatet er ikke det store problemet. Det alvorlig er at den opplyste usikkerhetsmarginen faktisk var direkte feil. Denne uriktige opplysningen kan ha påvirket valgresultatet.

Dette bør Sarpsborg Arbeiderblad og Sentio kommentere og ta en eller annen konsekvens av. Det bør etter min mening beklages ovenfor Pensjonistpartiet og forsikres at man for fremtiden tar hensyn til at man enten må oppgi en større usikkerhetsmargin eller ikke oppgi en usikkerhetsmargin.

Sentio bør også studere hendelsen og avklare om det kan være en systemfeil, eksempelvis om det kan være forskjell på hvor lett tilgjengelig eldre mennesker og om de av ulike grunner har mindre sannsynlighet for å havne blant de som avgir svar i en meningsmåling.

Kommentarer til denne saken