Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreren jubler for Borgleden

Artikkelen er over 4 år gammel

Nasjonalt Pilegrimssenter vil at pilegrimsleden fra riksgrensen i Halden til Oslo skal hete Borgleden. Det valget jubler ordfører Sindre Martinsen-Evje for.

– Dette er en viktig del av vår historiske arv, og satsning videre etter 1000-årsjubileet. Pilegrim, viking og olsok er det som kjennetegner Sarpsborg og er viktig å markedsføre for å sette byen på kartet samt skape opplevelser og mer turisme, mener Martinsen-Evje.

Han har jobbet hardt for at Borgleden skulle bli valgt.

– Borgleden er et navn som knytter seg både til hellig Olavs bygrunnleggelse fra 1016, landsdelstinget Borgarting, og Borgarsysla, området mellom Follo og Bohuslän. Pilegrimsleden går dessuten gjennom byen. Det er flere og flere som ønsker å gå pilegrim, og det er en voksende næring, påpeker ordføreren.

– Ryddig struktur

Nasjonalt Pilegrimssenter mener Borgleden har en klar historisk forankring som de dessuten synes er godt beskrevet i høringssvarene fra Sarpsborg kommune og Akershus fylkeskommune.

– Borgleden er et navn som kan brukes fra riksgrensen i Halden og helt inn til Oslo. Dette vil etter vår mening gi en ryddig struktur. Navnet kan også brukes på svensk side av grensen ned mot Göteborg. Vi har imidlertid ikke myndighet til å vedta dette, men vil ta opp saken gjennom det nordiske samarbeidet, skriver pilegrimssenteret.

Høringssvarene fra de berørte kommunene og tilslutningen fra biskopen i Borg og reiselivsnæringen i fylket, viser en bred forankring knyttet til navnet Borgleden.

Søker om midler

– Vi har dessuten sendt søknad til Riksantikvaren om tilskudd til Borgleden gjennom ordningen «verdiskapingsarbeid på kulturminneområdet». Veldig kort handler dette om å etablere et samarbeid mellom offentlige og private aktører som øker kunnskapen om kulturminner og gjøre de mer attraktive og tilgjengelige for innbyggere og tilreisende til Borgleden. Det skal gi økt økonomisk vekst for reiselivsbedrifter og sikre en langsiktig forvaltning av kulturminner og kulturlandskap, sier Martinsen-Evje.

Kommentarer til denne saken