Nei, politiet, dette er ikke morsomt

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg liker politifolk med glimt i øyet. Men når politiet lager humor av folks personlige problemer, blir det smakløst.

DEL

KommentarVed midnatt natt til torsdag sendte operasjonssentralen til politiet i Øst politidistrikt sin melding nummer 4.766 siden mars 2017. Den lød som følger:

#Lillestrøm

En mann skulle ta toget hjem,

sovnet heller med hånden rundt sitt lem.

I arresten han endte, han bør lære seg å vente.

Så han slipper problemer med å ta den frem.

Dette er ikke første gang politietaten er morsomme på Twitter, verken i Øst eller andre politidistrikter. Spesielt Oslo politidistrikt var en periode ivrige etter å framstå med både humør og humor når de meldte om hendelser i hovedstaden.

I fjor sommer begynte Politidirektoratet å arbeide med nye, landsomfattende retningslinjer for hvordan politiet skal opptre på Twitter. Der ble det manet til forsiktighet med bruk av ironi og humor.

Retningslinjene er tydeligvis ikke tatt ad notam i Øst politidistrikt.  

Det burde de gjøre.

Nattas forsøk på poesi fra politiets side kan ved første øyekast virke uskyldig og morsomt. Jeg liker politifolk med glimt i øyet. Men dette er overhodet ikke morsomt for dem som eventuelt ble utsatt for mannens blotting/uanstendige atferd på toget. Det er en menneskerett å slippe å bli påtvunget slikt. Dessuten kan episoden være dypt tragisk for den som utførte handlingen. Vi vet ikke hva som kan være den bakenforliggende årsaken - personlige problemer, rus psykiatri og så videre. Mannen risikerer å bli straffeforfulgt i ettertid. Han bør slippe å være objekt for humor fra politiets side.

Et annet aspekt er hvordan politiet selv her framstår for publikum. Politiet er en offentlig etat som bør framstå seriøst. Øst politidistrikt har det siste året slitt tungt med omdømmet etter politireform, flytting av operasjonssentral til Follo og annen omorganisering. Folk opplever at de ikke får tak i politiet etter innføringen av nærpolitireformen.  

Det er ikke bare pressen som ikke får tak i politiet for å få informasjon om hendelser. Men også publikum som ønsker å varsle om kriminalitet opplever å ikke få svar. I sommer var tilstanden så prekær at politiet selv gikk ut og sa at politiet ikke ville svare på oppringninger på telefonnummer 02800.

Selv ikke på nødnummeret 112 har politiet klart å gi publikum svar i perioder.

Politiet har en stor jobb foran seg med å gjenoppbygge tilliten hos publikum. Da starter man ikke med å være morsom på bekostning av folk som kanskje opplever en krise.

Det er smakløst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags