Geir Lippestad avbrutt av klappsalver

HOVEDTALER: Geir Lippestad var hovedtaler under 1. mai-arrangementet i Sarpsborg.

HOVEDTALER: Geir Lippestad var hovedtaler under 1. mai-arrangementet i Sarpsborg. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ingen skulle tro at mannen som holdt hovedtalen på Sarpsborg torg var 1. mai- debutant.

DEL

Etter mange år som advokat ble Geir Lippestad sist høst heltidspolitiker for Arbeiderpartiet i Oslo kommune.

Han er også en mann med talegaver, som partiet vet å benytte seg av. Og når han som politiker skulle ut på sin første 1. mai-turne, ble han mer eller mindre sendt til sine egne.

Hus i Sponvika

– Jeg har sterke røtter til Østfold. Oldefar var toller i Sponvika, – et flott sted hvor familien fortsatt har et hus, fortalte en spent Geir Lippestad til SA før demonstrasjonstorget la ut på en runde i sentrum.

Det var ingen debutantnerver å spore. Uten manus hadde han den forsamlingen i sin hule hånd. Gang på gang la hovedtaleren avbrutt av klappsalver fra tilhørerne.

De likte helt klart det tydelige språket

Høyeste på 20 år

For han la ikke noe imellom da han adresserte arbeidsledigheten. berømte «Arbeid for alle» var hovedbudskapet under årets 1. mai. Selv om Sarpsborg er blant de få stedene hvor ledigheten går ned, har den på landsbasis aldri vært høyere på 20 år.

– Det er krise når 140.000 er uten jobb. Da må de grunnleggende tingene vi har vært stolte av i mange år få gjennomslag. Ikke minst hvordan fellesskapet kan videreutvikle arbeidslivet vårt og ikke svekke rettigheter.

Geir Lippestad brukte mye tid på flyktningsituasjonen i Europa. Han synes det er en spesiell diskusjon hvor regjeringen gir inntrykk av at det er vi som er i krise.

Ingen krise i Norge

– Jeg har ikke hørt på maken. Det er vel ikke vi som er i krise. Det må da vært dem som lever i Syria og andre steder med krig som er i krise, påpekte han til nok en runde med klapping.

Han nølte heller ikke med å oppfordre sarpingene til å stå opp for dem som får opphold her i landet.

– Dem skal vi behandle skikkelig. Jeg er ikke i tvil om at de blir en ressurs.

Tror på stort oppmøte 1.mai

Og disse ordene falt i god jord. For ute på toget var det en liten delegasjon fra asylmottaket på Kolstad. Disse deltok også i demonstrasjonstoget og gikk først blant de mange som valgte å stille seg bak parolen «Vi står sammen med folk på flukt».

For andre år på rad hadde 1. mai-komiteen valgte å legge hovedarrangementet til Sarpsborg torg framfor Kulås.

Trakk tilhørere

Sikkert et fornuftig valg. For det var ganske mange som hadde møtte fram. Både for å delta i demonstrasjonstoget og høre på talen til Lippestad.

SA møtte flere som valgte å legge turen om torget grunnet den profilerte hovedtaleren.

Det er også tradisjon med sang av Fagforeningenes Mannskor. Denne gangen holdt møtelederen nesten på å glemme koret. Da Lippestad ble introdusert, nærmest sprang han mot talerstolen. Fadesen ble avverget og talen måtte pent ventet til koret hadde sunget to sanger.

For øvrig sliter mannskoret med rekrutteringen. I et forsøk på å få nye medlemmer hadde de med seg en egen plakat med følgende parole: «Kamerater det brister. Vi trenger rekruttering.»

Lippestad blir 1.mai-taler 

Artikkeltags