Ap-tap i hele landet

Ap-leder Jonas Gahr Støre har grunn til å henge med hodet etter partiets store fall i årets stortingsvalg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har grunn til å henge med hodet etter partiets store fall i årets stortingsvalg. Foto:

Ap klarte ikke å tjene et mandat i noen fylker etter fire år som opposisjonsparti.

DEL

(Siste) – Det bare understreker hvor katastrofalt dårlig valgresultatet var for Arbeiderpartiet, sier Johannes Bergh, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lengre prosess

Fasiten for strategene i partiet og leder Jonas Gahr Støre dagen etter Aps nest dårligste stortingsvalg på over 90 år er brutal. Partiet fikk kun 27,4 prosent av stemmene.

– Det vil nok bli en lengre prosess før det skjer noe både når det gjelder strategi og eventuelt ledelse. Det er fire år til neste valg, og Ap har god tid på seg. I motsetning til andre land har ikke Norge tradisjon for å kaste en politisk ledelse etter et dårlig valgresultat, påpeker Bergh.

Fylkesnedtur

Ap går tilbake i samtlige norske fylker. For første gang etter krigen har partiet nå kun to mandater på Norlandsbenken, og sist gang Ap hadde to mandater fra Telemark, var i 2001.

Partiet vant ingen mandater i Rogaland, til tross for at Ap-nestleder Hadia Tajik var listetopp, og i begge innlandsfylkene Hedmark og Oppland ble fasiten ett tapt mandat.

– Jo mer tallene analyseres, desto tydeligere blir det store Ap-nederlaget, mener Bergh.

– Resultatet var dårligere i 2001, men da hadde partiet sittet i regjeringen og var preget av slitasje og avvisning. Nå har Ap vært i opposisjon og hatt alle muligheter til å bygge seg opp. Likevel gikk det galt. Uansett hvordan man ser på det, framstår valget som historisk dårlig, legger han til.

Saken fortsetter under bildet.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Foto:

Jo mer tallene analyseres, desto tydeligere blir det store Ap-nederlaget.

Johannes Bergh, valgforsker

Må analysere alt

Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag gjentok at han ikke har planer om å tre av, mener Bergh at «det er opplagt at Ap må ha en intern diskusjon om det meste».

– Partiprosessen må analysere alt - det være seg politikken som føres, strategien i valgkampen eller ledelsens rolle, sier Bergh, som ikke anser det som utenkelig at Støre er Aps statsministerkandidat i 2021.

– Det ser mørkt ut for Ap nå, men ting skjer fort i politikken, og flere andre partiledere, som for eksempel Erna Solberg, har opplevd seirer senere i karrieren, understreker han.

Sp og SV ble valgets vinnere.

– Sp har båret fram protesten mot den sittende regjeringens reformer og vært et tydeligere opposisjonsparti enn Ap, mener Johannes Bergh. (ANB)

Artikkeltags