Ordfører med grønne fingre

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Leder 

Valgkampen tok en annen vending enn det som ble spådd for kort tid siden. Internasjonale forhold har dominert. Lav oljepris og en økende flyktningkatastrofe er to faktorer som får betydning også i Norge. Dermed har de rent lokale spørsmålene kommet i skyggen når rikspolitikerne har møtt hverandre på ulike arenaer.

LES OGSÅ: Nå sitter Frank på vippen - MDG er inne med to mandater

Heller ikke lokalt er politikken frikoblet fra det som skjer på nasjonalt og internasjonalt nivå. Alt henger sammen med alt, sa Gro Harlem Brundtland. Både arbeidslivssituasjonen etter fallet i oljeprisen og flyktningkrisen som rammer Europa påvirker trolig sarpingenes valg. Den dugnadsånden og den positive viljen til å ta imot syriske flyktninger gjør at flyktningsaken ikke nødvendigvis er et vinnerkort for Fremskrittspartiet. Heller ikke i Sarpsborg, hvor en undersøkelse presentert i Sarpsborg Arbeiderblad viser at 6 av 10 sarpinger er positive til å ta imot syriske flyktninger. 3 av 10 er imot.

LES OGSÅ: Listetoppen MDG

Lokalpolitikere setter pris på at rikspolitikere gir dem drahjelp og ekstra oppmerksomhet rundt om i kommunene. Det har vært mange statsråds- og partilederbesøk i Sarpsborg kommune de siste ukene. Dueller og debatter på TV sørger også for å øke interessen om lokale politiske veivalg.

LES OGSÅ: Få stemmer, mye makt

Lokale medier gir lokalpolitikerne mulighet til å belyse de lokale stridsspørsmålene og å komme med sine løfter for de fire neste årene. I Sarpsborg har det vært få konkrete kampsaker. Valgkampen har i stedet vært preget av verdivalg innen spesielt omsorgssektoren. Leserbrev i SA i hele år har vist at velgerne også er svært opptatt av byutvikling – bevaring er blitt satt opp mot fornying, og utvikling av både bolig- og næringstomter er blitt etterlyst.

Den likevel viktigste trenden en kan lese ut av meningsmålinger gjennomført i Sarpsborg, er at den grønne bølgen også har nådd vår kommune. Miljøpartiet De Grønne (MDG) ligger an til å bli den store vinneren ved årets valg. MDG kan få vippeposisjon i en rekke kommuner, Sarpsborg inkludert. Det betyr at en potensiell rød eller blå ordfører i Sarpsborg må belage seg på å styre de neste fire årene med granske grønne fingre.

Artikkeltags