Nå svever Sindre høyt

HAR FÅTT FORSPRANG: Sindre Martinsen Evje.

HAR FÅTT FORSPRANG: Sindre Martinsen Evje. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Holdes formen ved like, er Sindre Martinsen-Evje (Ap) byens ordfører også etter høstens valg.

DEL

– Dette er en utrolig gledelige tall. Samtidig så er det bare en måling, og det er fem måneder til valget, sier Martinsen-Evje.

SA møter ham på parkeringsplassen ved lysløypa på Kurland, hvor han trener til Glommaløpet i mai.

Hans faste løpspartner Dickens- familiens åtte år gamle Shetland Sheepdog – er med.

Og ordføreren kan fornøyd konstatere at formen er i anmarsj også for partiet han representerer.
Så langt tyder mye på at det også er neste periodes ordfører som varmer opp før joggeturen denne vårdagen.

Rent Ap-flertall

For i en fersk undersøkelse InFact har gjort for henholdsvis SA og Fredriksstad Blad, bekrefter Ap i Sarpsborg sin posisjon som kommunens klart største parti.

Og ikke bare er partiet størst.

Ap har også flertallet alene, og vil ikke være avhengig av noen støttespillere på rødgrønn side, slik partiet er i dag.

– Akkurat det betyr ikke så mye. Det vil uansett være viktig at vi får et så bredt samarbeid som mulig i bystyret, insisterer Martinsen-Evje.

Formidable 53 prosent av de spurte sier at de ville stemt Ap dersom det var valg nå.

Det er en oppgang på nesten 5 prosentpoeng siden kommunevalget i 2011. Dersom det blir valgresultatet betyr at partiet får 23 representanter i bystyret, to mer enn i dag.

De borgerlige svekkes

Dermed har opposisjonen en stor jobb å gjøre dersom de vil fravriste Ap makten til høsten.

Undersøkelsen svekker de to største opposisjonspartiene tilsvarende med Aps framgang. Både Høyre og Frp ligger an til å miste en representant dersom partibarometeret slår til.

Totalt sier 18,7 prosent at de vil stemme Høyre, mens Frp kaprer 11,8 prosent av velgerne. Begge partiene går altså tilbake fra kommunevalget i 2011, da de fikk henholdsvis 20,6 og 14 prosent av stemmene.

KrF i motvind

Også KrF, som i inneværende periode oftest har endt opp som en borgerlig støttespiller, går noe tilbake.
Partiet er i dag fjerde størst i bystyret med sine tre mandater. Men i målingen InFact har gjort sier bare 4,5 prosent at de kunne tenke seg å stemme på KrF.

Det er en nedgang på 2,2 prosentpoeng, og i så fall mister partiet et mandat.

- Blir ikke kjepphøy

Men selv om målingen gir ordfører Sindre Martinsen-Evje en god start på våren, akter han altså ikke å hvile på laurbærene.

– Nei. Det er ingen grunn til å bli kjepphøy. Vi har sett at vi ligger godt an også nasjonalt på flere målinger, men det er først nå vi skal begynne å sette inn et ekstra gir. Og vi skal klare å holde formen vedlike, smiler han.

– Du er ikke redd for at dere har prikket den inn for tidlig?

– Nei, vi har så vidt begynt, repliserer Martinsen-Evje.

Skuffet over tilbakegang

Høyre opplever tilbakegang. Partiets ordførerkandidat trøster seg med at det er lenge til valget, men medgir at størrelsen på Ap-flertallet -53 prosent – er uventet.

– Det er overraskende høyt, sier hun.

Kommunereform fortsatt viktig

Høyre har denne vinteren vært partiet som har snakket varmest om muligheten for å slå sammen Sarpsborg og Fredrikstad. Flere har vært skeptiske til om det er en sak som tiltrekker velgere, men Indrevoll endrer ikke retorikk i kommunesammenslåingsdebatten av den grunn.

– Nei, vi kommer ikke til å tenke populistisk. Det blir utrolig viktig for oss å synliggjøre vår egen politikk, sier Indrevoll, og proklamerer at målet fortsatt er å gjøre det bedre enn det imponerende lokalvalget i 2011, da 20,6 prosent av sarpingene stemte på Høyre.

- Stor jobb

Også Frp har en stor oppgave foran seg dersom det skal bli et maktskifte i Sarpsborg, konstaterer ordførerkandidat Julia Brännström Nordtug.

– Ja. Vi har en stor jobb i å synliggjøre hvorfor Sarpsborg trenger en endring, sier Julia Brännström Nordtug (Frp) til SA. Hun er ikke fornøyd med målingen som viser at Frp ligger an til å miste et mandat i bystyret. Partiet får 11,8 prosent av stemmene, noe som er en nedgang på 2,2 prosent fra 2011, som partiet heller ikke var fornøyd med.

– Vi har som ambisjon å øke antall mandater, og får til et maktskift i byen, så da må vi jobbe hardt videre for å få til det.

Frp har gjort det svakt på flere målinger nasjonalt, og slike trender speiles også lokalt, tror Brännström Nordtug. Hun tror imidlertid det er tid nok til å snu de dårlige tendensene.

– Det er lenge til valget, og dette er bare en måling, sier hun.

- Det er litt trist

Andre partier er imidlertid skuffet over målingen.

– Det er litt trist, men vi skal brette opp ermene og stå på framover, sier KrFs listetopp Annar Hasle.

Han har som mål å øke antallet bystyremandater fra tre til fire, og derfor er målingen som viser at partiet bare er inne med to kandidater et foreløpig skudd for baugen, medgir Hasle.

– Vi synes selv vi har vært offensive den siste tiden, og frontet flere saker med som bør appellere til velgerne, blant annet innen samferdsel, sier Hasle.

Sp: – Ikke uventet

Nyvalgt listetopp Arild Smaaberg er ikke helt fornøyd med målingen for Senterpartiets del.

– Så lenge vi har bare en bystyrerepresentant kan vi ikke være helt fornøyd. Det er jo ikke uventet, men mye kan skje på seks måneder i politikken, sier Smaaberg.

Venstre: – Får motivasjon

Venstre får 3,3 prosent, og ligger foreløpig an til å få et bystyremandat, som i dag. Men listetopp Margrete Motzfeldt får en solid motivasjon ved at Venstre er partiet som i undersøkelsen er nærmest til å vinne et mandat.

– Det er gledelig. Er man alene i bystyret sitter man ofte og forhandler med seg selv. Så det vil styrke både gruppa vår og slagkraften vår i bystyret, om vi får til det.

Hun er også fornøyd med 3,3 prosent som er en oppgang fra 0,5 prosentpoeng fra valget i 2011.

SV: – Bra det ikke er mindre

SV får 2,1 prosent i målingen, og klamrer seg med det fast i bystyret. Partiet er i dag det minste partiet som har bystyreplass, og målingen overrasker ikke listetopp Kristine Gustavsen.

– Det er bra det ikke er mindre, men vi skal jobbe hardt for å få inn en til, sier Gustavsen.

MDG: – vi er på rett vei

Miljøpartiet De Grønne stiller liste for første gang i Sarpsborg. I undersøkelsen ligger partiet an til å få en representant i bystyret fra høsten av.

– Dette beviser at vi er på rett vei, og gir signaler om at ambisjonen om to plasser i bystyret er realistisk, sier listetopp Frank Vigart Eriksen. MDG gjør det godt nasjonalt, og Eriksen tror også dette vil slå positivt ut for MDG lokalt.

Fanger ikke lokale forskjeller

Siden Infacts undersøkelse går over flere områder måtte listene være like. Dermed ble ikke alle partier med, ettersom det er lokale forskjeller, og derfor ble heller ikke sarpingene spurt spesifikt om Pensjonistpartiet i undersøkelsen. Dette til tross for at partiet i dag har en representant i bystyret. I Infacts undersøkelse sier 1,9 prosent at de vil stemme på andre partier. Dette tilsvarer en bystyreplass.

Skulle den plassen fortsatt tilhøre Pensjonistpartiet etter valget, vil nyvalgt listetopp Ståle Hansen si seg fornøyd.

- Ja, så ærlige må vi være. Det var lenge usikkert om vi i det hele tatt kunne stille liste, og vi har kommet altfor seint i gang med arbeidet. Får vi beholde plassen vi har, må vi derfor være fornøyde i år, sier Hansen til SA.

Dette er målingen

● InFact har intervjuet totalt 523 sarpinger.

● Intervjuene er gjort 19 mars i år.

● Av de spurte sier 60,2 prosent av kvinnene at de ville stemme Ap, mens tilsvarende tall for menn er 46.4 prosent. Totalt får Ap 53 prosent av stemmene.

● Både Frp og Høyre har en overvekt av mannlige velgere.

● Hele 18 prosent av mennene som er spurt vil stemme Frp, mens bare 5 prosent av kvinnene sier det samme.

● I Høyres tilfeller er det 20,7 prosent av mennene som vil stemme på partiet, mens 16,4 prosent av kvinnene sier det samme.

● Ap har aller størst appell blant yngre velgere. I aldersgruppen 18–29 år sier hele 62,7 prosent at de vil stemme Ap, mens både Frp og Høyre må nøye seg med 8,5 prosent.

● Både Høyre og Frp gjør det best i aldersgruppen fra 65 år og oppover. Her får Frp 16,7 prosent, mens Høyre får 21.3. Ap er imidlertid større enn disse to til sammen også i denne gruppen med 44,4 prosent.

Artikkeltags