Gå til sidens hovedinnhold

Premisser for sammeligning av billettpriser

Artikkelen er over 1 år gammel

Replikk Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk til Kristoffer Hagen for respons onsdag 5. februar på innlegget jeg skrev om opplevd flyskam. Og takk for ditt engasjement for billettpriser. Var dog ikke å gjøre rede for billettpriser i alle mulige fasetter som var hovedfokus i mitt innlegg. Det jeg prøvde å få frem var at det mest riktige valget vil være å ta toget uansett prisforskjell, men at idealer ikke alltid er så lett å leve opp til. Dette presenterte jeg ved å fortelle om egne opplevelser under en reise til Trondheim der jeg opplevde 2019-fenomenet “flyskam”.

Siden du så fint presenterer, rent objektivt, de forskjellige prisene på billetter kan jeg fortelle at dine påstander ikke nødvendigvis oppfattes like åpenbare for subjektet som skal reise. For eksempel vil jeg hevde at et premiss for ditt argument om at man ikke kan sammenligne lavprisflybilletter med fullpris togbillett, må være at begge billetttypene er tilgjengelige for kjøp, på både tog og fly, i bestillingtidspunktet. Da jeg bestilte hadde jeg ikke mulighet til å bestille lavpris togbillett. Hvis den reisende heller ikke tviler på om han skal, eller når han skal reise, spiller det liten rolle om billettene er refunderbare eller ikke. Lavpris-togbillettene du skriver om passer kanskje godt for mennesker som planlegger togreiser lengre frem i tid. At flyselskapene tilbyr lavprisbilletter på kortere sikt enn Vy gjør, tror jeg fører til at flere velger fly når de bestiller reiser kort frem i tid; som jeg gjorde.

Jeg vedgår at prisene i det initiale innlegget er ufullstendige, da kostnad for transport til og fra flyplass ikke er nevnt. Likevel fremstod forskjellen i “by til by” pris (399 for fly og 1019 for tog) som så stor at disse kostnadene ikke ville spille inn i nevneverdig grad. Kan også nevne at jeg reiste fra Oslo, der jeg for øyeblikket bor. Prisene jeg oppgir er det vy.no og sas.no viste meg da jeg bestilte billettene, noe jeg gjorde en ukes tid før reisen.

Bildet du tegner av togreisepriser er mindre dystert enn mitt, og burde oppmuntre enda flere til å reise med toget! Jeg har selv reist langt nedover i Europa på togferie hele to ganger og det er neimen ikke så verst! Den mest langdryge etappen var nok Sarpsborg-København. Tenk om tiden på den hadde blitt kuttet i to! #rettlinje #oversvinesund

Kommentarer til denne saken