Gå til sidens hovedinnhold

Trump blir president i USA

Artikkelen er over 5 år gammel

Donald Trump vinner presidentvalget i USA etter å ha sikret seg delstaten Pennsylvania.

Etter å ha vunnet Pennsylvania ligger Trump an til å ha sikret seg 274 valgmannsstemmer. Fox News melder at Republikanernes leder Paul Ryan i Representantenes hus har gratulert Trump med seieren.

Ifølge beregningene fra flere amerikanske medier, deriblant AP og CNN, mangler imidlertid Trump fortsatt en håndfull valgmannsstemmer for å kunne bli utropt til vinner.

Republikanernes presidentkandidat vant overraskende i flere av de største vippestatene, blant dem Florida og North Carolina.

Både meningsmålere og eksperter ble tatt på senga da resultatene tikket inn fra stadig flere delstater, og finansmarkedene, dollaren og oljeprisen falt kraftig.

Rundt klokka 6.30 onsdag viste prognosene at Trump hadde vunnet 254 valgmenn og manglet bare 16 på å bli president. Hillary Clinton hadde 215.

– Trump gjør det overraskende godt i vippestatene, konstaterer Washington Post, som gjennom valgkampen har spådd klar seier til Clinton.

Les også

Leirstein: Trump er bra for verdensfreden

 

Flertall i begge kamrene i Kongressen

Det er allerede klart at Demokratenes drøm om å ta 30 mandater og få flertall i Representantenes hus, er knust. Spådommene går ut på at de vinner inntil ti seter og får rundt 200 mot Republikanernes 235.

I Senatet ser det ut til at håpet om flertall også glipper mens resultatene i flere viktige stater ennå lar vente på seg.

Ennå er senatsvalget ikke klart i New Hampshire og Missouri, men selv om Demokratene skulle vinne de to, vil de mangle to mandater på flertall om valget i Louisiana og Alaska som ventet går i Republikanernes favør.

Les også: Børsras som følge av valgthrilleren i USA

Kommentarer til denne saken