Masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag gjør at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) øker trusselnivået i Norge, opplyste fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressebriefing like etter klokka 14.00 lørdag ettermiddag.

Da hadde det gått litt over et halvt døgn siden en 42 år gammel tidligere straffedømt mann med iransk bakgrunn skjøt rundt seg mot gjester på flere utesteder i Oslo sentrum på samme dato som Pride skulle arrangeres i hovedstaden. To personer er drept, ti er alvorlig skadd, og elleve er lettere skadd etter masseskytingen i Oslo sentrum.

42-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Mannen er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.

artikkelen fortsetter under bildet

På lørdagens pressekonferanse opplyste PST-sjefen at de anser masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, sa fungerende PST-sjef Roger Berg lørdag ettermiddag.

PST gjennomførte samtaler med 42-åringen i mai.

– Det ble ikke vurdert i disse samtalene at gjerningspersonen hadde voldsintensjon, men PST er kjent med at gjerningspersonen har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse.