– Det har vært en drøm å få være programleder i P3. Da denne muligheten kom, kunne jeg ikke si nei, forteller Adelina Ibishi (24) fra Greåker.
Sammen med Vida Lill Berge (26), som mange muligens kjenner fra TV3-programmet «Paradise Hotel», skal hun lage radio for «Hallo P3» fram til sommeren.
– Tidligere har det handlet om det å være menneske. Vi kommer i til å dreie mer mot det å være ung i dagens samfunn. Vi vil sette søkelys på temaer som hvordan man kan komme seg inn på boligmarkedet og hvordan man kan ta vare på en venn som sliter psykisk, forteller Ibishi.
– Må bli kjent på lufta
Programmet sendes direkte fra studio i Trondheim mellom klokka 17 og 20 mandag til onsdag, og de to jentene hadde sin første sending allerede nå på mandag. De møtte hverandre for første gang én uke før første program.
- Les også: NRKs sommertog får endestasjon i Sarpsborg
- Les også: Oppfordrer til å bruke dialekt
– Vi må bli kjent med hverandre på lufta. Det kan enten gå veldig fint, eller ... Vi satser på at det går fint, sier Sarpsborg-jenta og ler.
Hun legger til:
– Vida Lill og jeg er ganske forskjellige. Jeg har på en måte gjort alt etter boka, mens hun har gjort alt på sin måte og ikke fulgt samme malen. Vi håper at våre forskjellige utgangspunkt kan gjøre programmet bra.
Folk har så mange unødvendige fordommer om Østfold – så jeg synes det er gøy å være litt stolt.
Adelina Ibishi, ny programleder i «Hallo P3»
Målet er nådd
24-åringen studerte journalistikk i England og har allerede rukket å jobbe med nyheter i både TV2 og NRK.
– Jeg har jobbet målrettet hele veien for å komme inn i P3, røper hun. For å nå målet har hun blant annet hørt ekstremt mye på ulike podkaster.
– Derfor føles det ikke så unaturlig. Jeg føler liksom at dette er min plattform, forklarer hun.
- Les også: Ingen banner som østfoldingene
- Les også: Reagerer på «dialekt-mobbing»
Ibishi innrømmer likevel at hun har gruet seg litt for å snakke for hele Norge.
– Det skjer noe med hodet når du står der. Man tenker at «det jeg sier nå, må være bra». Det å jobbe i radio legger jo litt press på deg. Men vi prøver hovedsakelig å ha det gøy, bemerker hun.
- Les også: - Tar ikke ansvar for at folk legger av seg dialekten sin
- Les også: – Det har blitt et revyspråk
Får ikke høre tjukk L
Ibishi flyttet fra hjembyen da hun var 18 år, men oppgir likevel følgende som sitt livsmotto overfor NRK: «Det ordner seg for folk fra Sarpsborg også».
– Jeg nevner alltid at jeg er fra Sarpsborg og tuller litt med det. Folk har så mange unødvendige fordommer om Østfold – så jeg synes det er gøy å være litt stolt, forklarer P3-verten lattermildt.
- Les også: Øistein «Blyant» får språkpris
- Les også: Sarpingæne prekær best
Østfold-dialekten har Greåker-jenta riktignok lagt fra seg.
– Jeg snakket mye bredere før, men nå har jeg kvittet meg med den tjukke L-en. I NRK oppfordrer man egentlig til å snakke på dialekt, men jeg føler ikke helt at det gjelder Østfold-dialekten, innrømmer hun.
Østfold L-en har for øvrig vært sentral i en NRK-debatt de siste ukene, etter at språkprofessor Finn-Erik Vinje uttalte at NRK driver med ansvarsfraskrivelse når de lar barn snakke med «Østfold-L» i barneprogrammer på NRK super.